U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva

Vlada Srbije ograničila visinu cene gasa, derivata nafte i pšenice do 31. maja

Vesti

27.4.2023 16:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije ograničila visinu cene gasa, derivata nafte i pšenice do 31. maja Vlada Srbije ograničila visinu cene gasa, derivata nafte i pšenice do 31. maja
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa, nabavljenog iz uvoza ili... Vlada Srbije ograničila visinu cene gasa, derivata nafte i pšenice do 31. maja

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa, nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva i imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno, vlada je usvojila Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte kojom je ograničila cene derivata nafte do 31. maja 2023. godine.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Tokom 2023. godine ukupne potrebe za prirodnim gasom u zemlji zadovoljene su iz domaće proizvodnje i uvoza i bilo je obezbeđeno pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdevanje krajnjih kupaca.

Uredbom je precizirano da povećanje cene prirodnog gasa do najviše 10 odsto u odnosu na postojeće cene neće uticati na makroekonomsku stabilnost, na uvoznike i proizvođače prirodnog gasa, ali će uticati na krajnje potrošače, s obzirom na to da će za njih nabavna cena prirodnog gasa biti uvećana do najviše 10 odsto.

Takođe, vlada je donela i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja nestabilnosti u formiranju cena robe koja je  izuzetno važna za snabdevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Tržište žitarica, pre svega pšenice, a samim tim i brašna, još uvek nije stabilno i neophodna je dalja intervencija u formiranju cena od 31. maja 2023. godine.

  • MAJA

    28.4.2023 #1 Author

    Pa lepo

    Odgovori

  • SENSEI

    28.4.2023 #2 Author

    Cena gasa i nafte je sve veća, svi se vade na ratnu krizu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...