na obeležavanju 120 godina rada Saveza samostalnih sindikata Srbije

Brnabić: Građani i radnici svakog dana žive bolje

Srbija

26.4.2023 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Brnabić: Građani i radnici svakog dana žive bolje Brnabić: Građani i radnici svakog dana žive bolje
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u sredu na obeležavanju 120 godina rada Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da građani, uključujući i radnike... Brnabić: Građani i radnici svakog dana žive bolje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u sredu na obeležavanju 120 godina rada Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da građani, uključujući i radnike svakoga dana žive bolje.

„Ne bih se složila sa Orbovićem (Ljubisav, predsednik SSSS-a) da se ne čuju zahtevi sindikata. Zakon koji je u Skupštini, a čiji smo predlog usvojili na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta govori o zaštiti radnika na radu. On je pokazatelj da mi ipak imamo dobar dijalog i da usvajamo veliki deo predloga sindikata. Ne možemo sve predloge da usvojimo, ali radimo na tome da položaj radnika bude sve bolji“, rekla je Brnabić, nakon čega je tridesetak članova publike napustilo veliku salu MTS-dvorane u kojoj je održana proslava godišnjice SSSS-a, prenosi Beta.

Podsetila je da je vlada zajedno uz „odgovroan pristup SSSS-a uspela da obezbedi radna mesta u Srbiji.

Naglasila je da je pre 10 godina nezaposlenost bila velik problem i da je tada 1,8 miliona ljudi bilo zaposleno, dok je danas taj broj oko 2,35 miliona.

„To znači da je u poslednjih 10 godina skoro pola miliona novih radnih mesta više. Nezaposlenost je bila blizu 26 odsto tada, a danas je ona ispod devet odsto. Treba da budemo zadovoljni. Radili smo i radimo na tome da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage“, rekla je Brnabić i dodala da zbog sve manje jeftine radne snage i investitori sve manje dolaze.

Ona je rekla da je prosečna plata pre deset godina bila 330 evra, a sada je 718 evra.

„Da smo zadovoljni ovime, nismo. Ali smo mnogo učinili otvaranjem radnih mesta. Treba da radimo još mnogo. Cilj je da do 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra. Na dobrom smo tragu da ostvarimo to“, rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će do kraja ove godine prosečna plata biti oko ili iznad 820 evra.

Brabić je podsetila i da je minimalna cena rada pre deset godina iznosila 15.747 dinara, a da je danas 40.020 dinara.

„Nisam zadovoljna zaradama u Srbiji. Ne verujem da smo mogli da podižemo brže minimalnu zaradu. Da smo to uradili značajno bi skočila siva zona i nezaposlenost“, rekla je ona. 

Naglasila je da je potrebno ubrzati izradu novog četvorogodišnjeg Nacionalnog programa za dostojanstveni rad koji je istekao 2022. godine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...