NAFTNO TRŽIŠTE NA PUTU OPORAVKA Rast potražnje u maju 20 odsto

SvetVesti

26.5.2020 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAFTNO TRŽIŠTE NA PUTU OPORAVKA Rast potražnje u maju 20 odsto NAFTNO TRŽIŠTE NA PUTU OPORAVKA Rast potražnje u maju 20 odsto
Cene nafte nastavile su rast u utorak pre podne (CET) kada je američka sirova nafta WTI dostigla vrednost 34,41 dolar za barel, a severnomorska... NAFTNO TRŽIŠTE NA PUTU OPORAVKA Rast potražnje u maju 20 odsto

Cene nafte nastavile su rast u utorak pre podne (CET) kada je američka sirova nafta WTI dostigla vrednost 34,41 dolar za barel, a severnomorska Brent 36,36 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Potražnja za naftom u maju porasla je za 20 odsto, što je nagoveštaj da se neće ponoviti aprilski krah tržišta, kada je cena WTI nafte dostigla negativnu vrednost – 37,63 dolara. Dodatno ohrabrenje za tržište stiglo je u vidu informacija iz Rusije u kojima se navodi da je tamošnja proizvodnja nafte smanjena na oko 8,5 miliona barela dnevno, upravo kako je definisano sporazumom OPEC+ o ograničenoj proizvodnji. Sporazum je na snazi od 1. maja i važiće do 30. juna.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je svetska proizvodnja nafte smanjena za 14-15 miliona barela dnevno zahvaljujući dogovoru država OPEC+ i drugim proizvođačima. On je ocenio da je sadašnji suficit oko 7-12 miliona barela dnevno, kao i da očekuje da će se tržište uravnotežiti u julu zbog eventualnog povećanja potrošnje, prenela je agencija TASS.

Prema njegovim rečima potražnja za naftom i dalje je niska, ali raste. U maju je porasla za 20 odsto u odnosu na april. „Uprkos teškoj situaciji industrija nastavlja da radi. Takođe, vidimo da se cene benzina nisu menjale od početka godine, a rast dizela je samo 1,5 odsto od početka godine“, rekao je Novak na sastanku radne grupe za energetiku Državnog saveta Ruske Federacije.

Podsetimo, prema sporazumu OPEC+ globalna dnevna proizvodnja smanjena je za 9,7 miliona barela dnevno (oko 10 odsto ukupne proizvodnje), a nedugo zatim Saudijska Arabija samoinicijativno je smanjila dnevnu produkciju za dodatnih milion barela. Prema navodima magazina Forbes, globalna potražnja za naftom u 2019. godini bila je 99,67 miliona barela dnevno.

Procena stručnjaka za tržište nafte je da će se ove godine potražnja biti manja za 9,3 do 15 miliona barela dnevno. To bi vratilo potražnju na nivo od pre 10 godina, a pitanje je koliko vremena će biti potrebno da se ona ponovo vrati na nivo pre pandemije korona virusa. To će pre svega zavisiti od daljeg toka pandemije. Ohrabrujuće je i što Kina ponovo uvozi „normalnih“ 13 miliona barela nafte dnevno. Istovremeno, Indija, Japan i Južna Koreja uvoze manje nafte nego pre.  

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je prošle nedelje da su uočljivi znaci povratka tržišta nafte u ravnotežu pre nego što se mislilo, nakon što su SAD i zemlje OPEC+ smanjile produkciju brže i efikasnije nego što je bilo očekivano. Prema navodima Forbesa SAD proizvode oko 11 miliona barela dnevno, a u januaru ove godine njihova dnevna proizvodnja bila je 12,75 miliona barela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...