Detalji slučaja tek treba da budu objavljeni

Najbogatiji čovek sveta „udario“ na Visu i Mastercard

Svet

7.5.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najbogatiji čovek sveta „udario“ na Visu i Mastercard Najbogatiji čovek sveta „udario“ na Visu i Mastercard
Poslovno carstvo Bernara Arnoa (Bernard Arnault), francuskog biznismena i najbogatijeg čoveka na svetu, pokrenulo je niz tužbi protiv kompanija Visa i Mastercard usred tekućeg... Najbogatiji čovek sveta „udario“ na Visu i Mastercard

Poslovno carstvo Bernara Arnoa (Bernard Arnault), francuskog biznismena i najbogatijeg čoveka na svetu, pokrenulo je niz tužbi protiv kompanija Visa i Mastercard usred tekućeg spora oko naknada za kreditne kartice.

Više od desetak luksuznih brendova koji čine deo konglomerata LVMH pokrenulo je tužbe protiv američkih platnih divova na Višem sudu, piše B92.

Britanski The Telegraph javlja da su među pojedinačnim tužiocima imena visokog profila kao što su Tiffany & Co, Christian Dior i Bulgari, kao i hotelski biznis Belmond, koji upravlja Venice-Simplon Orient Expressom. Svi ovi brendovi su u vlasništvu LVMH-a sa sedištem u Parizu, a koji na kraju kontroliše Arno, najbogatiji čovek na svetu s neto vrednošću bogatstva od oko 214 milijardi dolara. Najpoznatiji brend koji posluje unutar grupe je Louis Vuitton.

Detalji slučaja tek treba da budu objavljeni, iako se smatra da su tvrdnje povezane sa dugotrajnom borbom oko međubankarskih naknada. Ove naknade trgovci plaćaju bankama kada prihvataju plaćanje karticama kompanija Visa ili Mastercard.

Međutim, kompanije već dugo tvrde da su naknade koje naplaćuju dva provajdera plaćanja antikonkurentne, koštaju ih milijarde i podižu krajnje cene koje plaćaju potrošači. Ovo je dovelo do niza drugih, odvojenih tužbi kompanija kao što su Vodafone, Ocado i Fortnum & Mason, koje su u različitim nivoima sudskih postupaka.

Termin za saslušanje održaće se na Apelacionom sudu za konkurenciju u novembru.

Visa i Mastercard su se uporno branili od tužbi na različitim sudovima i u različitim zemljama, jer tvrde da su naknade regulisane i dizajnirane da prikažu realnu vrednost koju pružaju mreže za elektronsko plaćanje.

Ovo pitanje je, takođe, izazvalo grupnu tužbu potrošača protiv preduzeća čija je vrednost procijenjena na oko deset milijardi funti. Mastercard je te tvrdnje opisao kao „fundamentalno pogrešne” i tvrdio da ih treba odbaciti.

Od 2015. godine naknade za razmenu su ograničene na 0,2 odsto za debitne kartice i 0,3 odsto za kreditne kartice. LVMH, Mastercard i Visa su odbili da javno komentarišu pokrenuti sudski postupak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...