Pozivanje na Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga

Šta kupac može da uradi kada se pokvari sistem za plaćanje karticama?

BankePoslovanjeSrbija

29.2.2024 15:42 Autor: Milica Vojtek 7

Šta kupac može da uradi kada se pokvari sistem za plaćanje karticama? Šta kupac može da uradi kada se pokvari sistem za plaćanje karticama?
Iako se veliki marketi vode idejom da povećaju broj plaćanja platnim karticama, što se može primetiti i po sve većem broju kasa na kojima... Šta kupac može da uradi kada se pokvari sistem za plaćanje karticama?

Iako se veliki marketi vode idejom da povećaju broj plaćanja platnim karticama, što se može primetiti i po sve većem broju kasa na kojima je moguć samo takav vid izmirenja računa, neretko se dešava da usled tehničkih problema to nije izvodljivo.

Sigurno ste makar jednom prisustvovali sceni u nekom od velikih marketa, gde kupac nakon polučasovne kupovine čeka red na kasi i kada su svi njegovi proizvodi otkucani kartica „ne prolazi“ – aparat se pokvario, loša je internet veza ili je ceo sistem trenutno u zastoju.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, ističe da su te situacije „veoma neprijatne, kao i da stvaraju nelagodu i zbog drugih kupaca“. Iako postoji zakonski način na koji oštećeni kupac može da se žali, procedura je predugačka i često bez rezultata.

„U takvim situacijama možemo samo da se pozivamo na Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Za vreme guvernera Šoškića taj deo zaštite potrošača je prebačen u zaštitu korisnika finansijskih usluga, pa je nadležnost prebačena na Narodnu banku Srbije koja potrošačke sporove prosleđuje Ministarstvu trgovine da utvrdi u čemu je problem. To je borba sa vetrenjačama. Pored neprijatnosti koju ste doživeli, vi ste izgubili i vreme, možda ste propustili važan sastanak“, kaže Papović u razgovoru za Biznis.rs.

Na pitanje šta se u takvim situacijama radi sa kvarljivim proizvodima koji su ostali na kasi i ko vrši njihovu kontrolu, naš sagovornik kaže da „tu nema odgovora“.

Foto: Freepik

„Mi možemo da izražavamo sumnju da se takva roba ne proverava, a oni tvrde da se proverava i ko će to sada dokazivati“, navodi naš sagovornik i dodaje da rešenje ovakih problema vidi u „ozbiljnom inspekcijskom nadzoru“.

Sa druge strane, iz kompanije Lidl poručuju da ukoliko dođe do situacije da plaćanje karticom nije moguće iz tehničkih razloga „po hitnom postupku u saradnji sa IT sektorom pokreće se proces da se ovaj izazov reši u što kraćem roku„.

Na licu mesta, kako navode, „postavlja se obaveštenje na kase sa informacijom da trenutno nije moguće platiti račun karticom, a pušta se i identično audio obaveštenje“.

Roba koja je, usled nemogućnosti da bude plaćena, ostala na kasi vraća se na mesto, izuzev kada je u pitanju neka specifična vrsta artikla.

„Budući da ovakav slučaj nije čest, nezavisno od dužine trajanja – koja varira u zavisnosti od različitih okolnosti – naše kolege u prodavnicama vraćaju proizvode na njihova mesta, ukoliko nije u pitanju specifična vrsta artikla koja je kvarljiva. Tada se prate mere koje se tiču očuvanja bezbednosti proizvoda. Na primer, artikli koji su u režimu hlađenja otpisuju se kada je temperatura van granične propisane deklaracijom“, navode iz ove kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...