istraživanje portala biznis.rs: nova mrežna infrastruktura kod nas i u svetu (2)

Najveće 5G tržište u Kini, EU cilja potpunu pokrivenost do 2030.

Hi-techSvet

18.8.2024 08:01 Autor: Marko Miladinović 12

Najveće 5G tržište u Kini, EU cilja potpunu pokrivenost do 2030. Najveće 5G tržište u Kini, EU cilja potpunu pokrivenost do 2030.
U okviru Ciljeva digitalne strategije Evropsku uniju za 2030. (objavljenim pre dve godine), na kraju ove decenije podrazumevaće se da, u okviru inicijative „Gigabit... Najveće 5G tržište u Kini, EU cilja potpunu pokrivenost do 2030.

U okviru Ciljeva digitalne strategije Evropsku uniju za 2030. (objavljenim pre dve godine), na kraju ove decenije podrazumevaće se da, u okviru inicijative „Gigabit za svakoga“, unutar Unije “svi krajnji korisnici na fiksnim lokacijama budu pokriveni gigabitskom mrežom i svako naselje bude pokriveno 5G mrežom”.

Pored toga, Evropska komisija je donela i Evropski akcioni plan za 5G, strateški dokument za podršku razvoju i uvođenju pete generacije (5G) brzih bežičnih mreža.

U samom dokumentu piše da ovaj plan predstavlja okvir i viziju za razvoj 5G tehnologije u Evropi i uključuje nekoliko osnovnih ciljeva i aktivnosti, uključujući stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta u Evropi, gde će 5G mreže brzo biti dostupne i pružiti visoke brzine pristupa internetu; podsticanje investicija u 5G mreže i infrastrukturu, uključujući investicije u istraživanje i razvoj; prepoznavanje i uklanjanje regulatornih i tehničkih prepreka koje ometaju razvoj 5G tehnologije; pomoć u razvoju novih i inovativnih primena 5G tehnologije u različitim oblastima, uključujući industrijsku automatizaciju, zdravstvo, transport i dr; saradnju sa drugim regionima i državama kako bi se osigurala globalna konzistentnost i interoperabilnost 5G mreža.

Podsetimo, pitanje da li je 5G mreža štetna za zdravlje je tema koja je izazvala brojne rasprave i istraživanja.

5G mreža koristi visoke frekvencije elektromagnetnih talasa u poređenju sa prethodnim generacijama mreža, što je dovelo do zabrinutosti kod velikog broja ljudi, a posebno pošto su se glasine o njenoj štetnosti rašile društvenim mrežama. Ovo je donekle i usporilo uspostavljanje potrebne mrežne infrastrukture u nekim zemljama, uporedo sa investicionim uštedama operatera koje su se dogodile otprilike u isto vreme, u jeku pandemije korona virusa.

Do sada, ipak, brojne studije i istraživanja koje su sprovele međunarodne organizacije, poput Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućih zračenja (ICNIRP), nisu našle dokaze da 5G mreže predstavljaju značajan rizik za zdravlje kada su u skladu sa preporučenim bezbednosnim normama. Ove organizacije prate naučna istraživanja i redovno ažuriraju smernice kako bi obuhvatile nove tehnologije.

5G mreže koriste različite frekvencije, uključujući visoke frekvencije koje se često ne prodiru u telo u velikoj meri. To znači da je količina energije koju emituju 5G antene relativno niska i brzo se smanjuje sa njihovom udaljenošću. Istovremeno je to i uzrok zašto se 5G predajnici postavljaju na međusobno mnogo kraćim odstojanjima nego predajnici starijih generacija, odnosno ima ih više.

Kada je reč o bezbednosti ovakve mreže na nivou EU, uspostavljena je inicijativa EU 5G Toolbox (The EU toolbox for 5G security), koja se sastoji od niza mera kojima se obezbeđuje sigurnost i pouzdanost 5G mreža. Ova inicijativa ima za cilj da pomogne državama članicama Evropske unije da koordiniraju aktivnosti i postignu visok nivo bezbednosti u primeni 5G tehnologija.

To, između ostalog, podrazumeva vršenje revizije operatera i traženje informacija; procenu profila rizika dobavljača i primena ograničenja za dobavljače za koje se smatra da nose visok rizik; kontrolisanje korišćenja pružalaca usluga upravljanja servisima (Managed Service Providers – MSPs) i opreme treće linije podrške dobavljača; osiguravanje raznolikosti dobavljača za pojedinačne operatere mobilnih mreža kroz odgovarajuće strategije za više dobavljača…

Prema zvaničnim statističkim procenama i podacima EU, računa se da će vrednost implementacije 5G zaključno sa ovom godinom dosegnuti nivo između 281 i 391 milijarde evra.

Evropska unija je već dobrano prekrivena 5G mrežnom infrastrukturom, s tim da brzina njenog instaliranja i implementiranja u suštini zavisi od članice do članice. Kipar, Malta i Holandija su već na kraju 2022. godine su bili gotovo 100 odsto prekriveni 5G mrežom za domaćinstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama 5G “pokriva” oko 330 miliona ljudi, i odavno je u ponudi sva tri nacionalna operatera.  No, najveće aktivno 5G tržište je u Kini, gde je zaključno sa septembrom 2023. 750 miliona pretplatnika koristilo usluge na ovoj mreži.

S druge strane, u Rusiji njena implementacija teče nešto sporije, ali teče – predviđa se da će u 2025. godini u ukupnom miksu mobilnih mreža, 5G obuhvatati oko devet procenata, s tendencijom daljeg rasta. U isto vreme, 4G mrežu koristiće približno 81 odsto ruskih pretplatnika, dok preostalih 10 odsto otpada na starije mrežne generacije, najčešće u udaljenim ruralnim područjima.  

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Srbija dobila „mapu puta“ do 5G – koji su najvažniji koraci?

  • BLIZANAC

    18.8.2024 #1 Author

    Brzo će zahvatiti ceo svet

    Odgovori

  • Grocka

    18.8.2024 #4 Author

    Kinezi…

    Odgovori

  • ELLA

    18.8.2024 #5 Author

    Kina najvece trziste za nove tehnologije

    Odgovori

  • HANA

    18.8.2024 #6 Author

    Sve lepo planski i organizovano…🎯

    Odgovori

  • LAV

    18.8.2024 #7 Author

    Pa da, 5g. Sta je sledece?

    Odgovori

    • NELY

      31.8.2024 #8 Author

      Nista cudno, za ocekivati je da Kina prednjaci

      Odgovori

  • VALERIJA

    18.8.2024 #9 Author

    Koliko prednosti toliko i mana kao i za sve, žurimo da budemo u korak sa vremenom a masa ljudi je na kraju živote egzistencije.

    Odgovori

  • JEKSICA25

    18.8.2024 #10 Author

    Nista novo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.8.2024 #11 Author

    Sistematski se sve radi…

    Odgovori

  • STEPA

    19.8.2024 #12 Author

    Zdrava nezdrava biće ceo svet brzo pokriven

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.