Raspon vrednosti od 2.500 do pet milijardi dolara

Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u 60 zemalja, Apple na prvom mestu

BiznisBolji posaoSvet

19.9.2021 08:01 Autor: Marko Miladinović 0

Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u 60 zemalja, Apple na prvom mestu Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u 60 zemalja, Apple na prvom mestu
Tehnološki giganti zauzimaju sve više mesta na listi najbogatijih firmi Fortune 500, ali najveće svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji ipak nisu baš toliko jednodimenzionalne.... Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji u 60 zemalja, Apple na prvom mestu

Tehnološki giganti zauzimaju sve više mesta na listi najbogatijih firmi Fortune 500, ali najveće svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji ipak nisu baš toliko jednodimenzionalne. Uprkos najvećim vrednostima na osnovu ostvarene kapitalizacije na tržištima kapitala, kompanije kao što su Apple, Tencent ili Samsung, u stvari predstavljaju izuzetak kada se uzme u obzir sagledavanje najvećih po različitim geografskim celinama.

Visual Capitalist je napravio poređenje najvećih kompanija u 60 zemalja prema poslednjim informacijama iz avgusta ove godine preuzetih sa portala CompaniesMarketCap, TradingView i MarketScreener.

Na svetu postoji više od 60 pojedinačnih berzanskih tržišta, a svako od njih ima svog šampiona. Međutim, pojedina gigantska preduzeća listirana su i na po više berzi odjednom, pa je u formiranju ove specifične liste trebalo objediniti rezultate sa svih tržišta kapitala.

Uglavnom, na kraju avgusta 2021. godine, apsolutni svetski šampion po tržišnoj kapitalizaciji je kompanija Apple, sa procenjenom vrednošću od 2.500 milijardi dolara. Na drugom mestu je saudijski energetski div, Saudi Aramco, sa 1.900 milijardi dolara kapitala. To su ujedno i jedine dve kompanije na svetu čija tržišna kapitalizacija u ovom trenutku prevazilazi magičnu granicu od jednog biliona (hiljadu milijardi) američkih dolara.

DržavaKompanijaIndustrijaTržišna kapitalizacija (u milijardama dolara)
SADAppleTehnologija2.500
Saudijska ArabijaSaudi AramcoEnergetika1.900
TajvanTSMCTehnologija594,5
KinaTencentTehnologija554
Južna KorejaSamusngTehnologija429,7
FrancuskaLVMHŠiroka potrošnja414,3
ŠvajcarskaRocheZdravstvo350
HolandijaASMLTehnologija322,6
JapanToyotaŠiroka potrošnja251,6
DanskaNovo NordiskZdravstvo236,7
Deset prvoplasiranih kompanija na listi, po podacima iz avgusta 2021. godine/Izvor: Visual Capitalist

Iza njih slede tri tehnološke kompanije, TSMC, Tencent i Samsung, dok je prva kompanija na listi, koja se bavi isključivo prodajom robe široke potrošnje, francuski LVMH, trenutno najbogatijeg čoveka na svetu, Bernara Arnoa (Bernard Arnault).

Mnoge od listiranih kompanija su, zapravo, uspešno transformisani bivši državni monopolisti ili masivni konglomerati koji su rasli u javnom prostoru, poput južnoafričkog Naspersa ili indijske Reliance Industries. Drugi predstavljaju lokalne podružnice stranih korporacija, kao na primer meksički Walmex, čileanski Enel ili turski QNB Finansbank.

Ali još primetnije je ekonomsko neslaganje. Apple i Saudi Aramco vrede bilione dolara, dok najmanje kompanije sa ovog specifičnog spiska – uključujući panamsku Copa Group i omansku banku Muscat – vrede manje od pet milijardi dolara.

IndustrijaBroj najvećih kompanija
Finansije16
Tehnologije12
Energetika6
Proizvodnja industrijskih sirovina5
Telekomunikacije4
Široka potrošnja4
Komunalna preduzeća4
Zdravstvo3
Industrijska proizvodnja3
Proizvodnja hrane i pića2
Nekretnine1
Broj najvećih svetskih kompanija po industrijskim sektorima/Izvor: Visual Capitalist

Pored tehnoloških kompanija, koje se nalaze na samom vrhu liste, dominantni sektori su još energetika i bankarstvo, dok se u poslednje vreme probijaju i predstavnici farmaceutsko-zdravstvene industrije, što je i logićno kada se unazad sagledaju prilike iz poslednje dve godine

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...