Istraživanje portala Biznis.rs: izdavaštvo (2)

Najveći svetski sajam knjiga u senci geopolitike

IzdvajamoKulturaManifestacijeSvet

29.10.2023 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 18

Najveći svetski sajam knjiga u senci geopolitike Najveći svetski sajam knjiga u senci geopolitike
Očekivanja od ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu, koji je održan od 18. do 22. oktobra, bila su velika. Reč je o najvećem svetskom sajmu... Najveći svetski sajam knjiga u senci geopolitike

Očekivanja od ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu, koji je održan od 18. do 22. oktobra, bila su velika. Reč je o najvećem svetskom sajmu knjiga koji je ove godine obeležio 75. godišnjicu postojanja. Senku na svečani karaktrer manifestacije bacio je rat između Izraela i palestinskog Hamasa, zbog čega je odložena najavljena dodela književne nagrade palestinskoj autorki Adaniji Šibli, a izlagači iz nekoliko muslimanskih zemalja su se povukli.

Uprkos stanju u svetu, poslovni deo sajma bio je uspešan, ali se manifestacija još nije vratila na nivo pre pandemije. Organizatori su saopštili da su imali 105.000 posetilaca iz 130 zemalja.

„Vratili smo se na oko 80 odsto kvadratnih metara izlagačkog prostora koji smo imali 2019. godine“, rekao je direktor Sajma knjiga Jirgen Bos (Juergen Boos), prenosi PublisherWeekly.

Bos je naveo da je deo upražnjenog prostora rezultat izostanka izdavača iz Rusije, koji su pod sankcijama zbog rata u Ukrajini, kao i povlačenje Irana nakon objave organizatora da će nemačka književna nagrada biti dodeljena Salmanu Ruždiju.

Organizatori su saopštili da je sajam zabeležio ukupan porast prodaje ulaznica, što je verovatno posledica uvođenja nekoliko novih programa, kao što su upoznavanje sa autorima, dodela nagrade TikTok Book Award i snimanje podkasta uživo, koji vode popularni nemački autori.

„Ovo znači da su se čitaoci vratili“, rekao je direktor sajma, navodeći da je prodaja karata porasla za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Freepik.com

Sa profesionalne strane, trgovina pravima ostala je u srcu sajma, a Centar za književne agente i izviđače (LitAg) privukao je 326 agencija koje predstavljaju više od 30 zemalja i zauzimaju 584 štanda. Pored pometutog LitAga, debitovao je i novi Centar za prava izdavača. Najveća vest za trgovinu pravima bio je povratak kineskih izdavača, uključujući Phoenix Publishing i Media Group. Najveći kineski izdavači pojavili su se nakon trogodišnje pauze.

Prema izveštajima kineskih medija, publikacije iz Kine pojavile su se kao prozor za globalnu čitalačku publiku da se upozna sa idejama koje stoje iza kineske inicijative Pojas i put (PiP).

„U roku od svega 10 godina, PiP je već postao novi koncept i praksa saradnje Kine sa ostatkom sveta“, naveo je nemački sinolog i istoričar Kord Eberšpeher.

Na sajmu je predstavljena istoimena knjiga, koja zapravo predstavlja zbirku govora kineskog predsednika Si Đinpinga o inicijativi PiP od 2013. do 2018. godine. Istovremeno, nekoliko izdavača navelo je da kineski izdavači na ovogodišnjem sajmu u Frankfurtu nerado kupuju prava od američkih.

Među književnim žanrovima koji su u trendu, prema navodima posetilaca manifestacije, ističu se okultne knjige, uključujući tarot koji je popularan na TikToku, knjige pomoći za oporavak od trauma, kao i knjige o samoizlečenju. Primetan je i trend u nastajanju, da evropski izdavači objavljuju britanske i američke knjige na engleskom jeziku. U stručnom delu programa, veštačka inteligencija i ekološka održivost bile su među najpopularnijim temama.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma bila je Slovenija sa programom „Saće od reči“. Uvodni govor na otvaranju sajma održao je slovenački filozof Slavoj Žižek, čiji je govor publika više puta prekinula negodovanjem, smatrajući da relativizuje zločine Hamasa. Svečanosti otvaranja trebalo je da prisustvuje i nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), ali je odložio učesšće zbog hitnog putovanja u Izrael i Egipat.

Iako je sajam u Franfurtu okupio više od 4.000 izdavača iz 95 zemalja, zbog povlačenja izdavača iz Indonezije, Malezije i UAE direktor Bos je izjavio da je veoma razočaran, jer su neki izdavači odustali od sajma zbog geopolitike. On je takođe naveo, iako ne podržava Žižekove stavove o ratu na Bliskom istoku, da mu je drago da je on govorio u ime „slobode govora“. Izdavači iz Izraela takođe su otkazali učešće zbog rata u zemlji.

Oktobar – mesec knjiga

Oktobar je mesec sajmova knjiga, a 40. Sajam knjiga u Istanbulu otvoren je u subotu 28. oktobra pod sloganom „Živela republika“, budući da se ove godine navršilo 100 godina od osnivanja moderne Turske. Pored izdavača iz Turske, na sajmu će biti predstavljene izdavačke kuće iz Severne Makedonije, Nemačke, Kine, Rumunije i Irana, prenosi Hurriyet.

Uprkos ekonomskoj krizi u Libanu i eskalaciji sukoba na granici sa Izraelom, u Bejrutu je od 13. do 22. oktobra održan 8. Međunarodni sajam knjiga. Sajam je okupio više od 120 izdavača iz Libana, Sirije, Egipta, Irana, Tunisa, Palestine, Kuvajta, Iraka, Saudijske Arabije i UAE. Libanski ministar kulture Visam Mortada istakao je ulogu Bejruta kao kulturnog centra u regionu, navodeći da je kroz sajmove knjiga Bejrut uspostavio svoj kulturni identitet i pretvorio se u raj za pisce i izdavače u arapskom svetu.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Mali izdavači se suočavaju sa mnogim izazovima, ali uživaju u svom poslu

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...