Centralne banke u SAD i EU rade na smanjenju kamatnih stopa

Napredak robnih tržišta u ovoj godini

Svet

25.3.2024 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Napredak robnih tržišta u ovoj godini Napredak robnih tržišta u ovoj godini
Robna tržišta će napredovati ove godine jer centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci... Napredak robnih tržišta u ovoj godini

Robna tržišta će napredovati ove godine jer centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, prema navodima grupe Goldman Sachs.

Sirovine bi se mogle vratiti 15 odsto tokom ove godine jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari, a prenosi Mina.

Bakar, aluminijum, zlato i naftni proizvodi mogli bi porasti, prema banci, koja je, takođe, naglasila potrebu da ulagači budu selektivni jer dobici ne bi bili univerzalni.

Roba je skromno napredovala u prvom tromesečju, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio devet hiljada dolara po toni.

Kreatori politike u američkim saveznim rezervama i Evropskoj centralnoj banci signalizirali su svoju nameru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila dalju podršku svom oporavku.

„Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD u nerecesionim okruženjima dovodi do viših cena robe, s najvećim porastom cena metala, naročito bakra i zlata, a zatim sirove nafte“, rekli su analitičari.

Oni su dodali da je važno da se pozitivan učinak na cene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih finansijskih uslova filtrira.

Goldmanova oprezno optimistična prognoza odražava komentare drugih posmatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklični uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalne privrede, objavila je Macquarie Group ranije ovog meseca.

Bivši vođa istraživanja robe u Goldmanu, a sada u Carlyle Group LP, Džef Kari (Jeff Currie), takođe, prognozirao je dobitke kako američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) snižavaju stope. Na drugom mestu, JPMorgan istaknuo je potencijal rasta zlata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...