očekuju proizvodnju 22 do 23 miliona tona pšenice

Turska ove godine planira da izveze četiri miliona tona brašna

AgrobiznisBiznisSvet

21.3.2024 18:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Turska ove godine planira da izveze četiri miliona tona brašna Turska ove godine planira da izveze četiri miliona tona brašna
Nakon rekordnih 3,66 miliona tona izvezenog brašna u 2023. godini, Turska ove godine ima cilj da izvoz dostigne četiri miliona tona, rekao je u... Turska ove godine planira da izveze četiri miliona tona brašna

Nakon rekordnih 3,66 miliona tona izvezenog brašna u 2023. godini, Turska ove godine ima cilj da izvoz dostigne četiri miliona tona, rekao je u četvrtak Eren Gunhan Ulusoj, predsednik Međunarodnog udruženja operativnih mlinara (IAOM).

Ulusoj je rekao je da turski proizvođači brašno izvoze u 164 zemlje, i da je njegov izvoz porastao 60 odsto u februaru nakon povećanja od 22 procenta u januaru, saopštilo je udruženje, prenosi Anadolu Agency.

Poslednjih devet godina Turska je najveći svetski izvoznik brašna, oko 90 odsto svetske populacije konzumira tursko brašno, a zarada od izvoza u 2023. iznosila je 1,5 milijardi dolara.

Prošla godina bila je dobra za izvoz, a i ova je počela obećavajuće, kaže Ulusoj i dodaje da je ovog januara izvezeno 344.000 tona brašna, što je rast za 22 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Turski izvoz brašna porastao 11 puta u poslednje dve decenije, uključujući testenine 30 puta, bulgur 15 puta, griz pet puta i kolače četiri puta.

Očekuje se da će Turska ove godine proizvesti 22 do 23 miliona tona pšenice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...