prošle godine prihod od 440 miliona dolara

Turska zaradila 71,5 milijardi dolara od privatizacija u proteklih 37 godina

Vesti

12.3.2024 19:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska zaradila 71,5 milijardi dolara od privatizacija u proteklih 37 godina Turska zaradila 71,5 milijardi dolara od privatizacija u proteklih 37 godina
Turska je ostvarila ukupnu zaradu od 71,5 milijardi dolara od privatizacija u periodu od 1986 . do 2023 godine, prema podacima koje je prikupila... Turska zaradila 71,5 milijardi dolara od privatizacija u proteklih 37 godina

Turska je ostvarila ukupnu zaradu od 71,5 milijardi dolara od privatizacija u periodu od 1986 . do 2023 godine, prema podacima koje je prikupila Anadolu Agency od državnih organa zaduženih za privatizaciju.

Moderna praksa privatizacije u Turskoj počela je 1986. godine sa nedovršenim objektima, malim preduzećima i pojedinim velikim fabrikama, kao i raznim javnim ponudama.

Ubrzala se u i u drugim sektorima poput tekstila, petrohemije, cementa, industrije stočne hrane, gvožđa i čelika, duvana i alkohol i distribucije električne energije.

Prošle godine su sprovedeni tenderi za 51 privatizaciju, čime je ostvaren prihod od oko 181 milion dolara. Zajedno sa ratama iz 2022. godine, ukupan prihod je dostigao 440 miliona dolara u 2023. godini.

U međuvremenu, ukupni transferi Trezoru iznosili su 346 miliona dolara.

Uprava za privatizaciju trenutno se priprema za javnu ponudu turskog državnog operatera električne energije Turkish Electricity Transmission Corporation (TEIAS).

U međuvremenu, očekuje se da će marina Fenerbahče, koja se nalazi na istanbulskoj azijskoj obali do Mramornog mora, biti ponovo na tenderu u drugom kvartalu 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.