Smanjeno trgovanje u novom sadu

Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

2.2.2024 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi
U nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je ukupno 1.400 tona robe, te je količinski obim prometa bio za 29,86... Kukuruz dominantna roba na Produktnoj berzi

U nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je ukupno 1.400 tona robe, te je količinski obim prometa bio za 29,86 odsto manji u odnosu na nedelju dana ranije. Finansijska vrednost prometa iznosila je 31.270.500 dinara.

Ubedljivo primarno mesto u trgovanju zauzeo je kukuruz, dok je pšenica u potpunosti izostala iz ovonedeljnog trgovanja. Cena kukuruza bila je u padu, dok je cena sojinog zrna zabeležila rast.

Na tržištu kukuruza tokom gotovo čitave sedmice primetna je bila nešto veća tražnja u odnosu na ponudu. Tražnja je tokom sedmice bila izražena i na paritetu CPT kupac, a u ponudi se nalazio i vlažniji kukuruz sa do 16 procenata vlage.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom opsegu od 16,90 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,15 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad cene od 0,96 odsto.

Kukuruz je tokom ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa je učestvovao sa čak 88 odsto.

Tržište pšenice je tokom čitave sedmice bilo izuzetno mirno, pri čemu su kupci pokazali nešto više aktivnosti od prodavaca. Tražnja je bila izražena I na paritetu CPT luka, a potraživala se i pšenica za stočnu ishranu. Cenovni raskorak između ponude i tražnje dodatno je otežavao zaključenje robno-berzanskih ugovora, te je pšenica ove nedelje izostala iz trgovanja.

Tržište soje je bilo mirnije u odnosu na prethodnu nedelju. Ponuda je bila nešto veća od tražnje, koja je bila slaba ili je izostajala. Zaključen je jedan ugovor za sojino zrno po ceni od 53,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, što je ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je zabeležila rast od 1,49 odsto.

Ponuda suncokretove sačme tokom cele sedmice je bila veća od tražnje. Poslednjeg dana u nedelji zaključen je jedan berzanski ugovor za suncokretovu sačmu sa 33 odsto proteina po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.