Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje nafte u septembru

Nastavljen rast cena „crnog zlata“

Svet

4.8.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nastavljen rast cena „crnog zlata“ Nastavljen rast cena „crnog zlata“
Cene nafte porasle su u četvrtak za više od dva odsto nakon što je Saudijska Arabija objavila da će u saradnji sa Rusijom produžiti... Nastavljen rast cena „crnog zlata“

Cene nafte porasle su u četvrtak za više od dva odsto nakon što je Saudijska Arabija objavila da će u saradnji sa Rusijom produžiti smanjenje proizvodnje nafte u septembru, a možda i duže. Rijad je naveo da će produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion bareala dnevno.

Predviđa se da će dnevna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji u septembru biti oko devet miliona barela. Referentna nafta Brent poskupela je nakon objave vesti za 2,5 odsto na više od 85 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI trgovalo po ceni većoj od 81,5 dolara za barel nakon poskupjenja za 2,6 odsto. Cene su dodatno blago porasle u petak, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Zvanični izvor iz saudijskog Ministarstva energetike saopštio je državnoj novinskoj agenciji SPA da će Rijad u septembru produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje za milion barela dnevno, koje je počelo u julu. Ova odluka bi trebalo da dovede do daljeg rasta cena nafte, benzina i drugih energenata.

Gotovo u isto vreme, Rusija je objavila planove za smanjenje izvoza nafte u septembru za 300.000 barela dnevno, prenosi CNN, pozivajući se na Reuters. Analitičari navode da su potezi Saudijske Arabije i Rusije već bili u velikoj meri primenjeni na tržištu nafte, zbog čega su cene rasle poslednjih nedelja, a nova odluka podržava taj trend.

Produženo ograničenje snabdevanja iz Saudijske Arabije i Rusije u suprotnosti je sa naporima SAD da ukrote inflaciju, ocenjuju analitičari. Pored toga, Rijad i Moskva priželjkuju dalje povećanje cena nafte zbog finansiranja svojih budžeta. Nacionalni prosek cene benzina u SAD popeo se na 3,82 dolara za galon, što je najviše od oktobra prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...