NEMA PODRŠKE ZA TRAMPOVU IDEJU ODLAGANJA IZBORA Demokratski i republikanski kongresmeni protiv

SvetVesti

31.7.2020 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMA PODRŠKE ZA TRAMPOVU IDEJU ODLAGANJA IZBORA Demokratski i republikanski kongresmeni protiv NEMA PODRŠKE ZA TRAMPOVU IDEJU ODLAGANJA IZBORA Demokratski i republikanski kongresmeni protiv
Predlog američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da predstojeći predsednički izbori u SAD, koji su zakazani za 3. novembar, budu odloženi, nije naišao da... NEMA PODRŠKE ZA TRAMPOVU IDEJU ODLAGANJA IZBORA Demokratski i republikanski kongresmeni protiv

Predlog američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da predstojeći predsednički izbori u SAD, koji su zakazani za 3. novembar, budu odloženi, nije naišao da odobravanje ključnih funkcionera republikanske partije, a njemu su se usprotivili i članovi rivalske Demokratske stranke.

Tramp je predložio da se izbori odlože, navodeći da bi glasanje poštom moglo da dovede do prevara i falsifikovanja rezultata. Američki predsednik smatra da bi izbore trebalo održati kada glasači budu mogli da glasaju „pravilno i bezbedno“, prenosi BBC.

Prema američkom Ustavu predsednik nema pravo da sam odloži izbore, nego to mora da odobri Kongres. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) i lider te partije u Predstavničkom domu Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) nisu saglasni sa Trampovim predlogom. Trampovu ideju odbacili su i demokratski kongresmeni.

„Sa univerzalnim glasanjem poštom, izbori 2020. biće najmanje tačni i najviše lažni u istoriji. To će biti velika sramota za SAD. Odložiti izbore dok ljudi ne budu mogli da glasaju na pravi način, sigurno i bezbedno?“, naveo je Tramp na Tviteru.

Federalne američke države žele da olakšaju glasanje putem pošte zbog rizika za javno zdravlje od širenja pandemije korona virusa. Tramp je naveo da bi glasanje poštom otvorilo mogućnost za uplitanje iz inostranstva u izborni proces.

On je takođe ocenio da su se glasanja putem pošte već pokazala kao „katastrofalna“, aludirajući na glasanje poštom za predsedničkog kandidata Demokratske stranke, u junu u državi Njujork, čiji rezultati još nisu poznati, jer brojanje glasova još nije završeno. Kako prenosi portal Nasdaq dolarski indeks pao je za 0,39 odsto nakon Trampovog predloga o odlaganju izbora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...