u evrozoni nagli pad potražnje za brodovima, vozovima i automobilskim delovima

Nemačka i SAD zabeležile nagli pad potražnje za industrijskom robom

BiznisEUPoslovanjeSvet

10.1.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka i SAD zabeležile nagli pad potražnje za industrijskom robom Nemačka i SAD zabeležile nagli pad potražnje za industrijskom robom
Nove narudžbine u nemačkoj industriji naglo su pale u novembru, što ukazuje urušavanje strane potražnje, a pad je zabeležila i američka industrija. Potražnja za... Nemačka i SAD zabeležile nagli pad potražnje za industrijskom robom

Nove narudžbine u nemačkoj industriji naglo su pale u novembru, što ukazuje urušavanje strane potražnje, a pad je zabeležila i američka industrija.

Potražnja za nemačkom industrijskom robom pala je u novembru 5,3 odsto u odnosu na oktobar kada je prema revidiranim podacima porasla 0,6 odsto, pokazali su podaci statističkog ureda, objavljeni krajem prošle sedmice.

Tako je u pretposlednjem mesecu prošle godine nemačka industrija zabeležila najveći pad novih narudžbina od oktobra 2021. godine, kada su one bile smanjene za 6,1 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Strana potražnja pala je u novembru 8,1 odsto, odražavajući urušavanje novih narudžbina iz ostalih članica evrozone koje su se smanjile 10,3 odsto. Oslabila je i potražnja iz ostalih zemalja, 6,8 odsto.

Najblaži pad su zabeležile domaće narudžbine, 1,1 odsto. Kada se isključe poslovi velike vrednosti, potražnja je u novembru smanjena 2,9 odsto.

Kako ističe Ministarstvo ekonomije, u evrozoni se beleži nagli pad potražnje za brodovima, vozovima i automobilskim delovima, 40,9 odsto. Nagli pad zabeležen je i u industriji mašina, tradicionalnom osloncu nemačke industrije, 7,3 odsto.

Godišnje poređenje pokazuje pad novih narudžbina u industriji 11 odsto, na najniži nivo od jula 2020.

Loše rezultate u novembru je imala i američka industrija, koja je zabeležila pad novih narudžbina od 1,8 odsto u odnosu na oktobar.

Najviše su smanjene narudžbine transportne opreme, za 6,3 odsto, saopšteno je iz zavoda za statistiku. Potražnja za širom kategorijom trajne robe smanjena je 2,1 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...