Istraživanje portala Biznis.rs: Ekonomski efekti EURO UEFA (2)

Nemačka očekuje oko dve milijarde evra benefita od takmičenja

IzdvajamoSvetZanimljivosti

9.6.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 14

Nemačka očekuje oko dve milijarde evra benefita od takmičenja Nemačka očekuje oko dve milijarde evra benefita od takmičenja
Nemačka se nada sportskom uspehu kao domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano od 14. juna do 14. jula, ali takođe očekuje... Nemačka očekuje oko dve milijarde evra benefita od takmičenja

Nemačka se nada sportskom uspehu kao domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano od 14. juna do 14. jula, ali takođe očekuje porast potrošnje jer će navijači konzumirati pivo i boraviti u hotelima i iznajmljenim sobama. Najveća evropska ekonomija očekuje rast od oko 0,3 odsto ove godine.

Na raspolaganju je 2,7 miliona ulaznica za četvoronedeljni turnir, čiji su domaćini Berlin, Minhen, Keln, Dortmund, Diseldorf, Frankfurt, Gelzenkirhen, Hamburg, Lajpcig i Štutgart. Ovi gradovi se nadaju navali domaćih i stranih gostiju, prenosi Reuters.

„Moguće je da će 2024. biti nova rekordna godina za turizam u Nemačkoj zahvaljujući mnogim entuzijastičnim fudbalskim navijačima koji žele da dožive ovaj događaj uživo“, rekao je Norbert Kunz, generalni direktor Nemačke turističke asocijacije (DTV).

Pivare takođe mogu očekivati porast prodaje.

„Veliki fudbalski događaji u prošlosti su pokazali da se tokom turnira pije više piva nego što je uobičajeno tokom letnjih nedelja“, rekao je Holger Ajhele iz Nemačke asocijacije pivara.

Tokom Svetskog prvenstva 2006. koje je takođe organizovala Nemačka, prodaja piva porasla je oko pet odsto pre i tokom turnira. To bi bilo posebno dobrodošlo jer je 2023. bila teška godina za pivarsku industriju, sa padom prodaje u zemlji od 4,5 procenata na 8,4 milijarde litara, prema vladinim podacima.

Točenje piva
Foto: Pexels.com

Međutim, Mihael Gremling iz Nemačkog ekonomskog instituta (IW) ističe da „iskustvo sa Svetskim prvenstvom 2006. godine pokazuje da veliki sportski događaji nisu ekonomski vatrometi“.

On je naveo da je za mnoge potrošače EURO prilika da kupe novi televizor ili popiju dodatno pivo, ali da će umesto u restoranu ili bioskopu veče provoditi kod kuće, zbog čega ne dolazi do povećanja potrošnje, nego do njenog preusmeravanja.

Ekonomisti iz Komercbanke kažu da bi ekonomija mogla stagnirati u drugom kvartalu – koji uključuje prvu polovinu turnira – nakon što je rasla za 0,2 odsto od januara do marta. Prema projekcijama ekonomista, EURO 2024 trebalo bi da generiše više od dve milijarde evra benefita, a očekuje se više od tri miliona gostiju iz inostranstva.

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine projicira se da će generisati preko dve milijarde evra ekonomskih benefita, sa značajnim doprinosima turizma i ugostiteljstva. Lokalni biznisi se pripremaju za rast potražnje, a ugostiteljska industrija se priprema da ugosti milione posetilaca.

Maloprodaja bi mogla dobiti podsticaj u potrošnji ako domaći tim bude uspešan na terenu, ocenjuju iz industrijskog udruženja HDE.

„Samo ako nemačka reprezentacija preživi prvu fazu turnira, potrošačko raspoloženje može takođe imati koristi“, navodi HDE.

Portal za rezervacije smeštaja AirBnB očekuje da će EURO 2024 pružiti dodatni vetar u leđa za iznajmljivanje apartmana za odmor. Marketinška kompanija za oglasni prostor Stroer takođe očekuje porast, kao i proizvođač sportske opreme Adidas.

Svetski lider Nike ima devet timova pod ugovorom na Evropskom prvenstvu, Adidas šest i Puma četiri.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Nagradni fond veći od 300 miliona evra, pobedniku pripada osam miliona

  • LENA

    9.6.2024 #1 Author

    Sveukupno, sportski događaj obećava koristi za turizam i ugostiteljstvo.

    Odgovori

  • HANA

    9.6.2024 #2 Author

    U fudbalu je uvek dobra zarada.

    Odgovori

  • JANA

    9.6.2024 #3 Author

    Odlicno, malo će se vratiti u život

    Odgovori

  • Grocka

    9.6.2024 #4 Author

    Minimum..

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.6.2024 #5 Author

    Velike benefite će imati Nemacka

    Odgovori

  • REA

    9.6.2024 #6 Author

    Pozamasna svota

    Odgovori

  • ZVONČICA

    9.6.2024 #7 Author

    Posteno,zasluzili su

    Odgovori

  • ZVEZDA

    9.6.2024 #8 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • LAV

    9.6.2024 #9 Author

    Gde su pare ako ne u fudbalu?!

    Odgovori

  • Manja

    9.6.2024 #10 Author

    dve milijarde evra benifita i 3 miliona gostiju… malo li je…

    Odgovori

  • SENSEI

    10.6.2024 #11 Author

    Sva prvenstva su danas postala pre svega biznis, pa tek onda sport

    Odgovori

  • STEPA

    10.6.2024 #14 Author

    Svega tu ima, sporta najmanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.