Vitamini su važna sirovina za farmaceutsku i prehrambenu industriju

Nestašica vitamina B zaustavila proizvodnju energetskog pića, na svetskom tržištu rastu cene vitamina A i E

Svet

16.10.2024 12:18 Autor: Milica Rilak 2

Nestašica vitamina B zaustavila proizvodnju energetskog pića, na svetskom tržištu rastu cene vitamina A i E Nestašica vitamina B zaustavila proizvodnju energetskog pića, na svetskom tržištu rastu cene vitamina A i E
Zbog tekuće nestašice vitamina B u Evropi, mađarska kompanija Hell Energy odlučila je da privremeno obustavi proizvodnju energetskih napitaka na dve do tri nedelje.... Nestašica vitamina B zaustavila proizvodnju energetskog pića, na svetskom tržištu rastu cene vitamina A i E

Zbog tekuće nestašice vitamina B u Evropi, mađarska kompanija Hell Energy odlučila je da privremeno obustavi proizvodnju energetskih napitaka na dve do tri nedelje.

Prema analizi holandske multinacionalne kompanije DSM, svetsko pa i evropsko tržište vitamina, suočava se sa poremećajima u lancu snabdevanja, zastojima u proizvodnji i rastućim troškovima, što dovodi do volatilnosti cena i neizvesnosti za sve igrače u tom sektoru.

Hell Energy, koji proizvodnju energetsih pića obustavlja sutra, 17. oktobra, u saopštenju je ocenio i da evropska nestašica vitamina B značajno utiče na „širok spektar“ industrija, među kojima su i farmaceutska i prehrambena, kao i da aktivno rade sa dobavljačima i međunarodnim partnerima kako bi „rešili problem što je pre moguće“.

Da situacija na evropskom i svetskom tržištu vitamina B, ali i A i E, nije ružičasta svedoči i analiza holandskog proizvođača vitamina svetskog ranga DSM, koji u svom izveštaju za poslednje tromesečje ove godine upozorava da još nije „pokriven“ minus u proizvodnji nastao posle požara u fabrici „jednog velikog evropskog proizvođača u Nemačkoj“.

Hell Energy megafabrika / Foto: Hell Energy Hungary Ltd.

Radi se o požaru u BASF-ovoj fabrici u Ludvigshafenu krajem jula, a nemačka kompanija je početkom oktobra objavila da su još u toku radovi na obnovi pogođenih pogona.

„Taj požar ozbiljno je poremetio proizvodnju vitamina A, E i karotenoida, a procenjuje se da će proizvodnja biti nastavljena najranije u januaru 2025. godine“, naveo je DSM u analizi u kojoj ukazuje i da je to razlog značajnog skoka cena ali i smanjenih isporuka tih vitamina.

DSM je, inače, ukazao da su do avgusta cene vitamina E na globalnom tržištu dostigle su najviši nivo u poslednjih pet godina.

„Većina kupaca kojima je taj vitamin potreban kao sirovina u proizvodnji je uspela da obezbedi pokrivenost za treći kvartal, ali izgledi za četvrti kvartal su daleko nesigurniji. Pogoršanje dostupnosti znači da bi obezbeđivanje zaliha vitamina E moglo postati sve teže, a očekuje se da će cene ostati povišene sve do 2025. godine“, kažu analitičari DMS-a u izveštaju „The Global Vitamin Market: Navigating Volatility in Q4 2024“.

Kada je reč o vitaminu B, DSM ukazuje da nastavlja da raste cena vitaminu B1 zbog slabije ponude, dok je cena B2 relativno stabilna zbog toga što za sada nije bilo problema u snabdevanju niti deluje da će ih biti u skorijoj budućnosti.

Foto: xb100 of Freepik

„Situacija sa vitaminom B3 (Niacin) je drugačija; dostupnost za brzu isporuku je veoma niska, a sirovine za proizvodnju pod povoljnim uslovima nisu dostupne, što dovodi do poskupljenja. S obzirom da se očekuje da će potražnja porasti nakon letnjih meseci, postoji potencijal za dalji rast cena“, naveo je DSM.

Cene rastu i kada je u pitanju vitamin B6, a DSM navodi da ih naviše „guraju kineski proizvođači, kao i da se očekuje da će ići naviše.

„Cene vitamina B9/folne kiseline takođe su se stabilizovale, uz ograničeno kretanje. Međutim, pretnja od prekida lanca snabdevanja i rastućih troškova transporta i dalje bi mogla da izvrši pritisak na povećanje u narednim nedeljama“, upozorava DSM i konstatuje da su cene vitamina B12 „stabilizovane na višim nivoima“ u Evropi.

Iz DSM zaključuju da će poslednje tromesečje na globalnom tržištu vitamina biti poprilično nepredvidivo, jer su prekidi u snabdevanju iz različitih razloga doveli do toga da obezbeđivanje vitamina za proizvodnju postaje sve teže i skuplje.

„Dok su neki vitamini, kao što je B2, doživeli relativnu stabilnost cena, drugi, posebno E i A, suočavaju se sa oštrim poskupljenjima. Za igrače u ovoj industriji, od ključnog značaja je da ostanu agilni, pažljivo prate razvoj tržišta i osiguraju snabdevanje kako bi se snašli u ovom izazovnom periodu“, savetuju analitičari DSM-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.