Rast industrijske proizvodnje i pad investiranja u nekretnine

Neujednačen ekonomski oporavak Kine u aprilu

Svet

17.5.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neujednačen ekonomski oporavak Kine u aprilu Neujednačen ekonomski oporavak Kine u aprilu
Kina je u petak objavila podatke koji pokazuju neujednačen ekonomski oporavak, koji ne stimuliše potrošače da troše. Industrijska proizvodnja porasla je 6,7 odsto u... Neujednačen ekonomski oporavak Kine u aprilu

Kina je u petak objavila podatke koji pokazuju neujednačen ekonomski oporavak, koji ne stimuliše potrošače da troše. Industrijska proizvodnja porasla je 6,7 odsto u aprilu u odnosu na prošlu godinu, što je bolje od očekivanih 5,5 odsto koje su predviđali analitičari.

Situacija sa zapošljavanjem se poboljšala, nakon što je stopa nezaposlenosti pala sa 5,2 u martu na pet odsto u aprilu. Međutim, maloprodaja je porasla za 2,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je usporavanje u odnosu na rast od 3,1 odsto u martu i ispod očekivanih 3,8 odsto koje su predvideli ekonomisti u anketi agencije Reuters.

Rast investicija u fiksnu imovinu od januara do aprila takođe je bio ispod očekivanja, sa porastom od 4,2 odsto umesto očekivanih 4,6 procenata. Velika kriza nekretnina se pogoršala. Iako postoje neki pozitivni znaci u kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina i dalje ima probleme.

Investicije u nekretnine pale su za 9,8 odsto u prva četiri meseca godine u odnosu na prošlu godinu. To je gore od pada od 9,5 odsto koji je zabeležen u prvom kvartalu ove godine, prenosi Business Insider. Cene novih kuća pale su u aprilu najbrže u poslednjih devet godina, prema zvaničnim podacima.

Cene su u aprilu pale za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je dublji pad u odnosu na pad od 0,3 odsto u martu, najbrži tempo od novembra 2014, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS) objavljenim u četvrtak. Pad dolazi uprkos naporima Pekinga da podrži sektor nekretnina, koji je činio oko jednu četvrtinu kineskog BDP-a.

Kineska ekonomija sada prolazi kroz bolnu tranziciju oslanjajući se na „tri nove“ industrije: električna vozila, solarne ćelije i litijumske baterije. Peking razmatra plan da lokalne vlade kupe milione neprodatih domova, izvestio je Bloomberg u sredu, pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.