Afrički korpus ruske vojske stigao na "crni kontinent"

Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju regionalnu ekonomsku zajednicu

SvetU fokusu

29.1.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju regionalnu ekonomsku zajednicu Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju regionalnu ekonomsku zajednicu
Niger, Mali i Burkina Faso najavili su povlačenje iz regionalnog ogranka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS). Zajedničko saopštenje pročitano je na nacionalnoj televiziji Nigera.... Niger, Mali i Burkina Faso napuštaju regionalnu ekonomsku zajednicu

Niger, Mali i Burkina Faso najavili su povlačenje iz regionalnog ogranka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS). Zajedničko saopštenje pročitano je na nacionalnoj televiziji Nigera.

U zajedničkom saopštenju tri afrilke zemlje navedeno je da je odluka o povlačenju „suverena“, kao i da će povući iz ECOWAS-a bez odlaganja, prenosi Komersant, pozivajući se na Reuters, dodajući da je prošle nedelje prvi ruski vojni kontigent stigao u Burkinu Faso.

Vlasti Nigera očekivale su, kako se navodi, sa će sa zemljama iz grupe ECOWAS razgovarati o sankcijama koje uvedene zemlji zbog vojnog udara, ali su ove „izbegle sastanak“. Ističe se da su vlasti Nigera 25. januara kritikovale postupke zajednice, nazivajući ih „nesavesnim“.

Tokom leta prošle godine u Nigeru je izveden državni udar, a dotadašnji predsednik Mohamed Bazum i svi članovi njegove porodice smenjeni su. Sredinom avgusta zemlje ECOWAS-a pripremile su snage za intervenciju u Nigeru, dok su Mali i Burkina Faso podržali pučiste.

Delegacija ECOWAC-a posetila je nakon toga Niger radi pregovora koji nisu okončani uspešno. Rusija je nedugo zatim poslala u Burkinu Faso delegaciju Ministarstva odbrane koja je održala sastanak sa liderom prelaznih vlasti Ibrahimom Traoreom.

U decembru ruska vojska započela je formiranje Afričkog korpusa kako bi zamenila jedinicu Wagner koja je delovala u regionu. Deo Afričkog korpusa ruske vojske od 100 vojnika raspoređen je prošle nedelje. Ministar odbrane Nigera posetio je Moskvu ranije ovog meseca, navodeći tom prilikom da namerava da ojača vojni potencijal zemlje uz pomoć Rusije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...