Kompanija sa sedištem u Kjotu ne planira da podiže cene softvera

Nintendo obećao povećanje plata od 10 odsto iako smanjuje izglede za profit

Firme u fokusuHi-techLifestylePoslovanjeSvet

7.2.2023 19:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nintendo obećao povećanje plata od 10 odsto iako smanjuje izglede za profit Nintendo obećao povećanje plata od 10 odsto iako smanjuje izglede za profit
Japanski proizvođač video igrica Nintendo rekao je u utorak da planira da podigne osnovnu platu radnika za 10 odsto, iako ga je čvršći jen... Nintendo obećao povećanje plata od 10 odsto iako smanjuje izglede za profit

Japanski proizvođač video igrica Nintendo rekao je u utorak da planira da podigne osnovnu platu radnika za 10 odsto, iako ga je čvršći jen primorao da smanji svoje prognoze profita za celu godinu.

Do velikog povećanja plata dolazi usled poziva premijera Fumija Kišide da japanske kompanije plaćaju više radnicima dok inflacija uzima maha u ekonomiji koja je navikla na godine deflacije i stagnirajućih plata, i dok se Japan priprema za godišnju prolećnu rundu pregovora o ceni zarada.

Fast Retailing, matična kompanija lanca odeće Uniklo, bila je jedna od prvih kompanija koje su izašle iz bloka, što je potreslo Japan kada je prošlog meseca saopštilo da će povećati plate za čak 40 odsto.

„Za naš dugoročni rast je važno da obezbedimo domaću radnu snagu“, rekao je predsednik Nintenda Šuntaro Furukava na brifingu o zaradi, preneo je Reuters.

Za kompanije koje to sebi mogu priuštiti, veće plate mogu takođe pomoći da privuku talente jer opadajući natalitet i niska imigracija ostavljaju Japanu ozbiljnom nedostatku radne snage.

Tvorac Super Mario Bros i Legend of Zelda smanjio je svoj operativni profit za četiri procenta na 480 milijardi jena (4,8 milijardi dolara) za godinu do 31. marta, što je mnogo manje od konsenzusne prognoze Refinitiva za profit od 582 milijarde jena.

Nintendo je takođe revidirao svoju godišnju prognozu prodaje softvera na 205 miliona jedinica sa 210 miliona, i smanjio cilj prodaje Switch konzola na 18 miliona sa 19 miliona jedinica.

Kompanija sa sedištem u Kjotu ne planira da podiže cene softvera ili konzola za igre, ali će razmotriti da to učini ako okolnosti to zahtevaju, istakao je Furukava.

Nintendo, koji se takmiči sa tvorcem PlayStation-a Sony grupom i proizvođačem Xbox-a Microsoftom, prodao je 8,2 miliona Switch jedinica u poslednjem kvartalu, što je 23 odsto manje u odnosu na isti period godinu dana ranije.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Moraju se čuvati radnici

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.2.2023 #2 Author

    Vecina kompanija masovno otpusta radnike,ovo je retks kompanija koja zasrzava i povecava plate zaposlenima,odlicno!

    Odgovori

  • Coka13

    13.2.2023 #3 Author

    Svaka im čast! U vremenu kad svi otpuštaju radnike ili drastično smanjuju plate oni se trude da zadrže svoje!

    Odgovori

  • MALENA

    13.2.2023 #4 Author

    Bravo, za svaku pohvalu!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...