Globalni investitori se nadaju promeni monetarne politike u azijskoj državi

Nomura Holdings od aprila povećava plate zaposlenima u Japanu

BankeBolji posaoFirme u fokusuSvetU fokusu

7.2.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nomura Holdings od aprila povećava plate zaposlenima u Japanu Nomura Holdings od aprila povećava plate zaposlenima u Japanu
Iz kompanije Nomura Holdings je saopšteno da će zaposleni u Japanu dobiti povišice počevši od aprila, uzimajući u obzir inflaciju i sve intenzivniju borbu... Nomura Holdings od aprila povećava plate zaposlenima u Japanu

Iz kompanije Nomura Holdings je saopšteno da će zaposleni u Japanu dobiti povišice počevši od aprila, uzimajući u obzir inflaciju i sve intenzivniju borbu za talente na tržištu rada.

Zaposlenima, izuzimajući rukovodioce, plate će biti povećane za više tri odsto u odnosu na prosek u poslednjih nekoliko godina, navodi se u saopštenju najveće brokerske kuće u Japanu.

Sve je više japanskih firmi koje planiraju da podignu plate kako bi uslišile zahtev vlade da se pomogne zaposlenima da prebrode najveću inflaciju koju je ova zemlja zabeležila od 1981. godine. Povišice bi mogle ubrzati odluku Banke Japana da odustane od blage monetarne politike, piše The Business Times, pozivajući se na Bloomberg.

Zaposleni u kompaniji Nomura u dvadesetim i tridesetim godinama koji nisu zaposleni na menadžerskim pozicijama primiće oko 6,2 odsto u odnosu na prosečnu zaradu u poslednjih nekoliko godina, navode iz kompanije. Ova cifra se utvrđuje u odnosu na osnovnu platu, učinak i povećanja uz unapređenja, ne uključujući bonuse. Samo u Japanu, ova firma ima preko 15.000 zaposlenih.

Nominalne plate u Japanu rastu najbržim tempom još od kasnih devedesetih, što predstavlja preokret u odnosu na višegodišnju deflaciju. Pod pritiskom da povećaju plate nalaze se čak i regionalne banke koje se suočavaju i sa drugim teškoćama, jer nacionalni regulatori zahtevaju od njih da investiraju u talente, navode osobe upućene u situaciju.

Globalni investitori pažljivo prate vesti o godišnjim platama u Japanu, jer bi upravo one mogle podstaći centralnu banku na promenu monetarne politike nakon što guverner Haruhiko Kuroda napusti svoju poziciju u aprilu.

U finansijskom sektoru povećanje plata planira i kompanije Dai-ichi Life Insurance za oko pet odsto, dok će Sumitomo Mitsui Financial Group početne plate zaposlenima sa univerzitetskim diplomama povećati za 24 odsto, izveštava Nikkei.

  • Tina

    9.2.2023 #1 Author

    Japan je bogata I perspektivna zemlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...