Potencijalni kraj ere negativnih kamatnih stopa

Prinos na dvogodišnje državne obveznice u Japanu porastao na 0,03 odsto

BankeNovacSvet

5.1.2023 17:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prinos na dvogodišnje državne obveznice u Japanu porastao na 0,03 odsto Prinos na dvogodišnje državne obveznice u Japanu porastao na 0,03 odsto
Prošlog meseca iznenadna promena u monetarnoj politici Banke Japana svela je globalne zalihe obveznica sa negativnim prinosom na nulu, dok je prinos na dvogodišnje... Prinos na dvogodišnje državne obveznice u Japanu porastao na 0,03 odsto

Prošlog meseca iznenadna promena u monetarnoj politici Banke Japana svela je globalne zalihe obveznica sa negativnim prinosom na nulu, dok je prinos na dvogodišnje japanske državne obveznice porastao na 0,03 odsto, odnosno na za 0,02 odsto niži nivo u odnosu na vrednosti zabeležene sredinom decembra.

Pomeranje ka pozitivnim vrednostima beleži se zahvaljujući odluci Banke Japana da ublaži svoju politiku ograničavanja prinosa. Negativni prinosi, do kojih dolazi kada cene porast do nivoa koji je toliko visok da će kupci koji poseduju obveznice zagarantovano izgubiti novac, poslednjih godina se javljaju na globalnim tržištima hartija od vrednosti sa fiksnim prihodima, piše Financial Times.

Tržišna vrednost duga nastalog trgovanjem sa prinosima ispod nule 2020. godine premašila je 18 biliona dolara, nakon što je centralna banka Japana u pretpandemijskom periodu snizila kamatne stope i pokrenula programe za otkupe obveznica.

Međutim, iznenadni zaokret u monetarnoj politici ostrvske zemlje pred kraj prošle godine podstakao je istorijsku rasprodaju obveznica, kojom je njihova količina značajno smanjena, nakon što su centralne banke u evrozoni i Švajcarskoj okončale godine politike negativnih kamatnih stopa.

Japan, u kome referentna kamatna stopa još uvek iznosi -0,1 odsto predstavlja poslednje tržište obveznica sa negativnim prinosima, što govori da su ulagači spremni da plate vladi da se zaduži.

Iznenadna odluka u vezi sa promenom monetarne politike podstakla je spekulacije da bi era negativnih kamatnih stopa uskoro mogla da bude privedena kraju.

 • Iva

  5.1.2023 #1 Author

  Bravo za Japan

  Odgovori

  • DANIJELA

   8.1.2023 #2 Author

   Po mnogo cemu je uzor i promer mnogim zemljama. Svaka im cast.

   Odgovori

 • MARA

  8.1.2023 #3 Author

  E tako se to radi..

  Odgovori

 • MAJALG

  8.1.2023 #4 Author

  Ozbiljne ekonomijen u koju naravno spada i Jaban umeju da da nadju advekvatne mehanizme da uspore inflaciju i samim tim omoguce normalno funkcionisanje drzave i naravno gradjana.

  Odgovori

 • Dragana

  8.1.2023 #5 Author

  Tako se radi. Mogli bi i mi da preslikamo recept.

  Odgovori

 • N.N.

  8.1.2023 #6 Author

  Svaka cast za Japan

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...