Prinosi na desetogodišnje obveznice porasli 0,5 odsto

Zarade banaka neće rasti ukoliko Banka Japana zadrži negativne kamate

BankeBerzaSvetU fokusu

27.12.2022 09:40 Autor: Marija Krsmanović 0

Zarade banaka neće rasti ukoliko Banka Japana zadrži negativne kamate Zarade banaka neće rasti ukoliko Banka Japana zadrži negativne kamate
Rukovodioci japanskih banaka očekuju da će se u zemlji zadržati negativne kamatne stope, te će se zarade malo povećati nakon što je iznenadna promena... Zarade banaka neće rasti ukoliko Banka Japana zadrži negativne kamate

Rukovodioci japanskih banaka očekuju da će se u zemlji zadržati negativne kamatne stope, te će se zarade malo povećati nakon što je iznenadna promena u politici Banke Japana (BOJ) prošle nedelje podstakla rast akcija zajmodavaca za 13 odsto.

Zarada neće značajno rasti, osim ako Banka Japana ne odustane od politike negativnih kamatnih stopa, navode trojica viših rukovodilaca koji su tražili da ostanu anonimni, piše Bloomberg.

Međutim, malo je verovatno da će BOJ odmah podići kamatne stope, čak i nakon smene guvernera u aprilu, osim ako na tu rukovodeću poziciju ne dođe neki stranac, rekao je jedan izvršni direktor. Insajderima će možda biti teško da prekinu sa postojećom politikom, dodala je osoba.

Investitori i stratezi su, s druge strane, sve više naklonjeni akcijama japanskih banaka, prema kojima je potez BOJ da dozvoli da prinosi na desetogodišnje obveznice porastu na oko 0,5 odsto prvi korak ka široj promeni politike.

U Goldman Sachs grupi očekuju “povećanu verovatnoću” napuštanja negativnih kamatnih stopa.

Ipak, guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda u ponedeljak je naglasio da najnovije izmene u vezi sa programom kontrole prinosa na obveznice ne predstavljaju korak ka postepenom prekidu politike monetarnog popuštanja, već način da se ona učini održivom.

Prema novembarskim podacima, Mizuho banka procenjuje da će međugodišnje povećanje zarada od kreditiranja i operacija na tržištu iznositi 35 milijardi jena (263 miliona dolara), ako se referentna stopa podigne na nula odsto sa -0,1 odsto, a prinosi na petogodišnje i desetogodišnje japanske državne obveznice na 0,15 odsto i 0,4 odsto.

Zajmodavac stalno ispituje potencijalni uticaj različitih scenarija, rekao je portparol Mizuho banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...