Cena nekoliko stotina dolara viša nego u SAD

Novi iPhone 16 u pretprodaji u Rusiji

Hi-techLifestyleSvet

19.9.2024 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

Novi iPhone 16 u pretprodaji u Rusiji Novi iPhone 16 u pretprodaji u Rusiji
Ruski trgovci pokrenuli su pretprodaju najnovijeg iPhone mobilnog telefona kompanije Apple, zaobilazeći zabranu izvoza proizvoda ove kompanije u Rusiju, čime su omogućili potrošačima da... Novi iPhone 16 u pretprodaji u Rusiji

Ruski trgovci pokrenuli su pretprodaju najnovijeg iPhone mobilnog telefona kompanije Apple, zaobilazeći zabranu izvoza proizvoda ove kompanije u Rusiju, čime su omogućili potrošačima da unapred naruče uređaje koji su stotine dolara skuplji nego u SAD.

Vodeći ruski maloprodajni lanac elektronike M.Video-Eldorado i mobilni operater MTS izjavili su u četvrtak da su prvi u Rusiji koji su predstavili novi iPhone 16. M.Video je najavio da će isporuka telefona početi sledeće nedelje, dok je MTS saopštio da očekuje da će fizička prodaja početi uskoro, prenosi Reuters.

Apple je prekinuo sve prodaje svojih proizvoda u Rusiji u martu 2022. godine i obustavio usluge kao što je ApplePay, kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu, dok su sankcije koje je Zapad uveo bile usmerene na ograničavanje izvoza tehnologije u Rusiju.

Rusi će morati da plate nekoliko stotina dolara više nego potrošači u SAD za iPhone 16. Strani brendovi, koji su obustavili izvoz u Rusiju, sada stižu do ruskih potrošača uglavnom preko zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji, poput Turske, Kazahstana, Kine, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šema paralelnog, ili „sivog“ uvoza, koju je odobrila ruska vlada za brendove koji su napustili Rusiju posle početka rata u Ukrajini, omogućava da roba kompanija koje su želele da napuste tržište ostane dostupna, što pokazuje izazove sa kojima se firme suočavaju kada pokušavaju da kontrolišu svoje lance snabdevanja prilikom izlaska iz tržišta.

M.Video je objavio da će cene počinjati od 112.999 rubalja (1.225 dolara) za iPhone 16 sa 128GB, što je više za 400 dolara od američke cene od 799 dolara. Cene MTS-a su bile nešto više od onih u M.Video-u, a za pretprodaju je bila potrebna uplata depozita od 25.000 rubalja.

  • Jj992

    19.9.2024 #1 Author

    Vise sa tim ihone ….. Nema sankcija kad je biznis u pitanju

    Odgovori

  • Inquiete

    19.9.2024 #2 Author

    Ne mogu da razumem ljude koji na taj način kupuju običan telefon, pogotovo one u redovima u tržnim centrima, kao da im od tog uredjaja život zavisi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.