Antimonopolski prekršaj američke kompanije

Apple platio kaznu od 13,5 miliona dolara u Rusiji

SvetVesti

23.1.2024 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 6

Apple platio kaznu od 13,5 miliona dolara u Rusiji Apple platio kaznu od 13,5 miliona dolara u Rusiji
Američka kompanija Apple navodno je platila kaznu od 13,56 miliona dolara ruskoj Federalnoj antimonopolskoj službi (FAS) u rešavanju tekućeg spora. Kazna je izrečena zbog... Apple platio kaznu od 13,5 miliona dolara u Rusiji

Američka kompanija Apple navodno je platila kaznu od 13,56 miliona dolara ruskoj Federalnoj antimonopolskoj službi (FAS) u rešavanju tekućeg spora.

Kazna je izrečena zbog optužbi da je Apple zloupotrebio dominantnu poziciju na tržištu u vezi sa plaćanjem u aplikaciji Apple store. FAS je otkrio da je Apple izvršio uplatu 19. januara, a sredstva su prebačena u federalni budžet Rusije, prenosi Reuters.

Novčana kazna je rezultat prethodne presude u kojoj je FAS tvrdio da distribucija aplikacija kompanije Apple preko njegog iOS operativnog sistema daje konkurentnu prednost njenih sopstvenim proizvodima.

Apple se nije složio sa presudom, ali je ipak platio kaznu. Američki tehnološki gigant upleten je u antimonopolske slučajeve u Rusiji, nakon što je u februaru 2023. godine uplatio 12,1 milion dolara zbog spora u vezi sa njegovom dominacijom na tržištu mobilnih aplikacija.

Ovaj potez ruske antimonopolske službe dolazi u pozadini odnosa Rusije sa inostranim tehnološkim kompanijama, posebno u pogledu zabrinutosti zbog nezakonitog sadržaja i neuspeha da se podaci o korisnicima čuvaju lokalno.

Sporovi sa tehnološkim kompanijama eskalirali su nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Kao odgovor na sukob, Apple je privremeno zaustavio svu prodaju svojih proizvoda u Rusiji i ograničio svoju uslugu Apple Pay u toj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...