Samit Šangajske organizacije za saradnju u Astani

Novi susret Putina i Sija, sa njima Erdogan i Gutereš

AnalizaSvet

3.7.2024 15:30 Autor: Vladimir Jokanović 2

Novi susret Putina i Sija, sa njima Erdogan i Gutereš Novi susret Putina i Sija, sa njima Erdogan i Gutereš
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sastaće se u sredu u Astani gde se počinje dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju... Novi susret Putina i Sija, sa njima Erdogan i Gutereš

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sastaće se u sredu u Astani gde se počinje dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Ovo je njihov drugi susret u poslednjih mesec i po dana. Pored pomenute dvojice lidera u glavni grad Kazahstana otputovao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dok će premijer Indije Narendra Modi propustiti skup.

Indiju će predstavljati ministar spoljnih poslova, a indijski mediji spekulišu da je Modi, koji je nedavno ponovo izabran za premijera, zauzet parlamentarnom sesijom koja je počela prošle nedelje. On je prisustvovao nedavnom samitu G7 u Italiji, a neki izveštaji takođe spekulišu da želi da balansira odnos Indije sa Rusijom i Zapadom.

Težnja ka zajedničkom razvoju ostaje suštinska tema „Šangajskog duha“, prenosi kineska CNTG, a zemlje članice ŠOS-a suočavaju se sa ključnim zadacima nacionalnog razvoja i ekonomske revitalizacije. Pod vođstvom Šangajskog duha, ŠOS ima cilj stvaranje zajedničkog kruga razvoja i jačanje kolektivnog napretka.

U najavi samita istaknuto je da je od prvobitnog fokusa na bezbednosnu saradnju, preko modela dvostrukog pokretača bezbednosti i ekonomske saradnje, pa do sadašnjeg višekanalnog pristupa koji obuhvata zdravlje, bezbednost, razvoj i kulturnu zajednicu, ŠOS izgradio jedinstven put razvoja.

ŠOS nije kolektivna bezbednosna ili ekonomska alijansa, i postoje „značajne bezbednosne razlike među njenim članovima,“ rekao je Najdžel Dejvis (Nigel Davis), viši saradnik za Rusiju i Evroaziju u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu i bivši britanski ambasador u Belorusiji. „Glavna vrednost“ organizacije leži u optici okupljanja nezapadnih zemalja, dodao je on.

Foto: Pixabay.com

ŠOS trenutno ima devet zemalja članica, tri države sa statusom posmatrača i 14 partnerskih zemalja za dijalog, koje se prostiru na kontinentima Azije, Evrope i Afrike. Zemlje članice ŠOS-a predstavljaju više od 40 odsto svetske populacije i čine četvrtinu globalne ekonomije. Nakon memoranduma potpisanog na samitu ŠOS-a 2023. godine, organizacija je spremna da se dalje širi ove godine, što pokazuje njen rastući uticaj.

Ekonomska i trgovinska saradnja značajno su povećale ekonomski obim i nivoe razvoja zemalja članica ŠOS-a. Do 2021. godine njihov kombinovani BDP porastao je na približno 23.300 milijardi dolara, više od 13 puta od početne veličine. Za 20 godina, ukupni spoljnotrgovinski obim među članicama ŠOS-a povećao se skoro 100 puta. Do sredine 2022. godine, direktne kineske investicije u druge zemlje članice ŠOS-a premašile su 37,5 milijardi dolara.

Ključni infrastrukturni projekti, kao što su železnica Kina-Kirgistan-Uzbekistan, gasovod Centralna Azija–Kina, kao i redovno i efikasno funkcionisanje teretnih vozova Kina-Evropa, ilustruju napore za poboljšanje „tvrde povezanosti“ među članicama ŠOS-a. Pored toga, ŠOS je uspostavio brojne mehanizme konsultacija na više nivoa i u različitim oblastima, kao i događaje kulturne razmene, čime se podstiče dublje međusobno razumevanje.

Pored već pomenutih lidera, kao i domaćina samita kazahstanskog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, prisustvovaće i premijer Pakistana Šehbaz Šarif, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon i predsednik Kirgistana Sadir Žaparov, kao i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko takođe će prisustvovati samitu, jer njegova zemlja postaje punopravni član organizacije. Države posmatrači i partneri za dijalog uključuju Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Prisutan će biti i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji posećuje Centralnu Aziju. Gutereš želi da „pozicionira UN kao inkluzivnu organizaciju koja razgovara sa svim velikim klubovima“, prenosi AP. Borba protiv terorizma navedena je kao ključni fokus samita, ali uzimajući u obzir format učesnika, veruje se da će se razgovarati i o drugim temama, uključujući rat u Ukrajini.

  • SUNCE

    3.7.2024 #1 Author

    Verujem da Zapad nimalo nije odusevljen sa ovim sastankpm.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.7.2024 #2 Author

    Dve svetske sile na okupu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.