Novozelanđani poštovali mere preko tri godine

Novi Zeland ukida ograničenja uvedena za vreme pandemije

SvetU fokusu

14.8.2023 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi Zeland ukida ograničenja uvedena za vreme pandemije Novi Zeland ukida ograničenja uvedena za vreme pandemije
Vlada Novog Zelanda će ukinuti sva pandemijska ograničenja, čime će biti okončana neka od najstrožih pravila na svetu, koja su trajala više od tri... Novi Zeland ukida ograničenja uvedena za vreme pandemije

Vlada Novog Zelanda će ukinuti sva pandemijska ograničenja, čime će biti okončana neka od najstrožih pravila na svetu, koja su trajala više od tri godine nakon što su stupila na snagu.

Ministarka zdravlja Aješa Veral (Ayesha Verrall) rekla je u saopštenju da ljudi više neće morati da nose maske za lice u zdravstvenim ustanovama ili da se izoluju sedam dana nakon zaraze virusom, prenosi Reuters.

„Iako će broj naših slučajeva nastaviti da varira, nismo videli dramatične vrhove koji su karakterisali stope korona virusa prošle godine. Ovo, upareno sa nivoom imuniteta stanovništva, znači da se savetujemo da smo u poziciji da bezbedno uklonimo preostale mere“, rekla je Veral.

Većina ograničenja je uklonjena prošle godine pošto su stope vakcinacije dostigle visoke nivoe, a bolnice u zemlji uspešno su prebrodile zimu bez preopterećenja.

Odluka da se ukinu sve zabrane doneta je samo dva meseca nakon izbora.

Dok je vlada Novog Zelanda globalno prepoznata po tome što je stopu zaraze i smrtnosti održavala na niskom nivou, na domaćem terenu se suočila sa kritikama zbog produženog karantina, zatvaranja škola i zatvorenih granica.

Premijer Kris Hipkins (Chris Hipkins) rekao je da je kraj ograničenja „značajna prekretnica“.

„Verujem da Novozelanđani mogu biti izuzetno ponosni na ono što smo zajedno postigli. Ostali smo kod kuće, žrtvovali smo se, vakcinisali smo se i nema sumnje da smo spasili živote“, rekao je on na nedeljnoj konferenciji za novinare.

Iako to više nije obavezno, ministarka zdravlja i dalje preporučuje ljudima da ostanu kod kuće pet dana, ako su bolesni ili su bili pozitivni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...