Korona u svetu ne posustaje, Pfizer normalizovao proizvodnju vakcina

Uprkos masovnim vakcinacijama broj aktivnih slučajeva Covid-19 blizu 26 miliona

SvetVesti

28.1.2021 11:08 Autor: Ljiljana Begović 0

Uprkos masovnim vakcinacijama broj aktivnih slučajeva Covid-19 blizu 26 miliona Uprkos masovnim vakcinacijama broj aktivnih slučajeva Covid-19 blizu 26 miliona
Prema podacima sajta Worldometers.com širom sveta je od početka epidemije korona virusom zaraženo više od 101 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2.185.000... Uprkos masovnim vakcinacijama broj aktivnih slučajeva Covid-19 blizu 26 miliona

Prema podacima sajta Worldometers.com širom sveta je od početka epidemije korona virusom zaraženo više od 101 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2.185.000 obolelih, a oporavila su se 73 miliona pacijenata.

Trenutno je u svetu aktivno skoro 26 miliona slučajeva korona virusa.

Izvor:worldometers.com

SAD prednjače i po broju zaraženih i broju preminulih u svetu od posledica Covid-19, imaju više od 26 miliona obolelih i 440 hiljada preminulih. Na drugom mestu po broju inficiranih je Indija sa 10.702.000 slučajeva, dok je na trećem Brazil, gde je registrovano devet miliona zaraženih korona virusom.

Slede Rusija i Velika Britanija sa više od 3,7, dok Francuska ima nešto više od 3.100.000 zaraženih od početka pandemije.

Testovi na Covid-19
Foto: Tanjug/AP

Posle nekoliko meseci novi slučajevi korone na Novom Zelandu

Vlasti Novog Zelanda uvode dodatna karantinska pravila nakon što su u Oklandu potvrđena dva slučaja sa južnoafričkom mutacijom korona virusa i očekuje odluku Australije o tome da li će ponovo dozvoliti putovanja bez karantina za stanovnike ove države.

Australija je suspendovala takozvani jednosmerni „putnički balon“ sa svojim susedom na 72 sata nakon što je Novi Zeland potvrdio svoj prvi slučaj infekcije korona virusom u poslednjih nekoliko meseci, a od tada su još dve osobe imale pozitivan test na južnoafrički soj korona virusa i svi slučajevi povezani su sa istim karantinskim smeštajem u najvećem novozelandskom gradu Oklandu, prenosi Reuters.

Nove infekcije korona virusa na Novom Zelandu se dešavaju u trenutku kada je ova država najbolje rangirana među skoro 100 drugih zemalja na osnovu uspešnosti u borbi sa pandemijom.

Foto: Tanjug/AP

Australija polako popušta protivepidemijske mere

Mere zbog korona virusa na granicama između tri najmnogoljudnije savezne države u Australiji trebalo bi da budu ublažene, pošto je ta zemlja već 11 dana bez novih slučajeva zaraze korona virusom, najavljuju australijske vlasti.

Australija je uvela meru karantina i stroge kontrole za putnike iz savezne države Novi Južni Vels (NSV) nakon izbijanja epidemije u Sidneju krajem decembra, a pošto su žarišta u ovom gradu sada pod kontrolom, to drugim delovima zemlje koje nemaju nove slučajeve daje mogućnost da otvore svoje granice za stanovnike NSV.

Jugoistočna država Viktorija, koja je domaćin prvog od četiri najveća teniska turnira na svetu, Australijan opena, nagovestila je da bi 28. januara mogla da promeni mere koje važe na granici sa NSV.

Foto: Tanjug

Južna Koreja najavljuje masovnu vakcinaciju

Vlasti Južne Koreje saopštile su da će vakcinaciju stanovništva protiv Covid-19  započeti u trećem kvartalu ove godine.

Vakcinacija medicinskih radinika i korsinika staračkih domova trebalo bi da počne narednog meseca. Cilj je, kako se navodi, dostizanje nivoa „imuniteta stada“ masovnom vakcinacijom do novembra.

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Pfizer normalizovala proizvodnju vakcina

Posle najavljenog kašnjenja u proizvodnji, pogon „Pfizer“ u Belgiji vratio se svom normalnom rasporedu pravljenja vakcina, saopštila je ta kompanija.

„Pfizer“ je 15. januara najavio da će privremeno isporučiti manje doza vakcine protiv korona virusa zbog prilagođavanja u svom proizvodnom procesu u svojoj fabrici u belgijskom gradu Pursu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...