OBNOVLJEN TRANZIT RUSKOG GASA PREKO POLJSKE Uprkos isteku govora

SvetVesti

27.5.2020 15:58 Autor: Julijana Vincan 0

OBNOVLJEN TRANZIT RUSKOG GASA PREKO POLJSKE Uprkos isteku govora OBNOVLJEN TRANZIT RUSKOG GASA PREKO POLJSKE Uprkos isteku govora
Tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“ obnovljen je nakon što je bio prekinut duže od jednog dana, pokazuju podaci operatora „Gascade“, koji prima... OBNOVLJEN TRANZIT RUSKOG GASA PREKO POLJSKE Uprkos isteku govora

Tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“ obnovljen je nakon što je bio prekinut duže od jednog dana, pokazuju podaci operatora „Gascade“, koji prima gas u Nemačkoj.

Pumpanje u pravcu Nemačke obustavljeno je u utorak ujutru, a tokom ostatka dana gas se vraćao iz Nemačke nazad u Poljsku. Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a od 17. maja pumpanje kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“ obavlja se samo preko aukcija, prenosi „Sputnik“.

Portparol „Gazproma“ Sergej Kuprijanov izjavio je da će, uprkos isteku tranzitnog ugovora sa Poljskom, isporuke gasa kroz tu zemlju biti nastavljene na ovaj ili onaj način. Sa druge strane, predstavnik poljske Vlade za energetsku infrastrukturu Petar Naimski (Piotr Naimski) rekao je da zemlja očekuje da će se snabdevanje ruskim gasom preko njene teritorije nastaviti.

Jamalski ugovor iz 1996. godine predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku prema tom ugovoru je snižena 2012. godine deset odsto. Poljska kompanija „PGNiG“ je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv „Gazproma“ tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...