Uoči odluke zemalja proizvođača nafte i njihovih saveznika

Očekuje se da će OPEC+ zadržati važeća smanjenja proizvodnje

Svet

31.5.2024 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

Očekuje se da će OPEC+ zadržati važeća smanjenja proizvodnje Očekuje se da će OPEC+ zadržati važeća smanjenja proizvodnje
Siguran sam da će zemlje OPEC+ u nedelju odlučiti da zadrže postojeći nivo smanjenja proizvodnje nafte, jer je to idealan scenario za sve, za... Očekuje se da će OPEC+ zadržati važeća smanjenja proizvodnje

Siguran sam da će zemlje OPEC+ u nedelju odlučiti da zadrže postojeći nivo smanjenja proizvodnje nafte, jer je to idealan scenario za sve, za one koji proizvode naftu, kao i za one zemlje koje su veliki kupci, ocenio je za Biznis.rs stručnjak za energetiku i stalni je saradnik Centra za geostrateške studije Miloš Zdravković.

Ministarski sastanak OPEC+ zakazan je za 2. jun i biće održan virtuelno usred rastućih tenzija oko poštovanja kvota i potencijalno komplikovanih rasprava o kapacitetu proizvodnje svake zemlje. Grupa će se sastati kako bi odlučila o budućim nivoima proizvodnje, s obzirom na to da važeći dogovor o proizvodnim kvotama ističe krajem juna, prenosi S&P Global.

Razgovori bi mogli biti izazovni, sa tenzijama koje se stvaraju zbog poštovanja kvota. Irak i Kazahstan već su bili primorani da predstave planove kompenzacije koji uključuju dodatna smanjenja kako bi nadoknadili prekomernu proizvodnju početkom 2024. Obe zemlje su smanjile proizvodnju u aprilu, ali su i dalje proizvodile iznad svojih kvota.

Ukupno, zemlje OPEC+ koje primenjuju smanjenja proizvele su 249.000 barela dnevno iznad kvote u aprilu. Razgovori o osnovicama od kojih se postavljaju kvote mogli bi izazvati dodatne konflikte, jer neke članice možda neće biti voljne da povećaju proizvodnju osim ako cena nafte ne pređe 100 dolara po barelu, dok bi druge mogle da traže povećanje proizvodnje po nižim cenama.

„OPEC je formiran da štiti interese država proizvođača nafte. Većina zemalja ima određene cene prema kojima projektuje budžete“, naveo je Zdravković, koji je potvrdio da je to cena ispod 100 dolara po barelu, kao i da veruje da o tome postoji prećutni dogovor među najvećim zemljama koje proizvode i troše naftu.

OPEC i saveznici predvođeni Rusijom sproveli su nekoliko rundi smanjenja proizvodnje od oktobra 2022. kako bi održali cenu nafte. OPEC+ trenutno proizvodi ukupno 5,86 miliona barela nafte dnevno manje, što je oko 5,7 odsto globalne potražnje. Ta smanjenja uključuju 3,66 miliona barela dnevno u članicama OPEC+, koje važi do kraja tekuće godine i 2,2 miliona barela dnevno dobrovoljnih smanjenja, prenosi Reuters.

Foto: UNKS

Očekuje se da će cena Brent nafte u periodu od maja do decembra ove godine iznositi u proseku 91 dolar po barelu. Za celu 2024. godinu, prognoza cene Brent nafte je povećana za četiri dolara po barelu u odnosu na prošli mesec, na 89 dolara po barelu.

Globalno tržište nafte možda će se suočiti sa nedostatkom snabdevanja u drugoj polovini 2024. godine zbog očekivanja da će OPEC i njegovi saveznici produžiti svoja smanjenja proizvodnje, kao i zbog turbulentne geopolitičke situacije na Bliskom istoku. To bi moglo da zadrži cenu nafte na višem nivou. Iako je trenutno dostupnost sirove nafte relativno komforna, neki od verovatnih razvoja događaja u bliskoj budućnosti mogu promeniti postojeću situaciju.

„Cene nafte su uglavnom stabilne i na umerenom nivou, pre svega zahvaljujući tome što lanci snabdevanja funkcionišu. Poremećaj snabdevanja može biti adut u rukama BRICS-a i arapskog sveta, ali sve dok ne bude eskalacije rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, neće biti poremećaja lanaca snabdevanja naftom“, rekao je Zdravković.

On je istakao da je za Evropu ovo najpovoljniji period, jer je potrošnja energije umerena, dok bi sezonsko povećanje potrošnje energije moglo da rezultira višim cenama.

Trenutno su komercijalne zalihe sirove nafte Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) blago ispod svog petogodišnjeg proseka. Postoji i oko pet miliona barela dnevno neiskorišćenog kapaciteta proizvodnje nafte na Bliskom istoku, u poređenju sa 2,6 miliona barela dnevno pre dve godine.

  • FILIP07

    2.6.2024 #1 Author

    I ja ocekujem da dobijem sedmicu na lotou pa nista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.