Saudijska Arabija i Rusija ograničavaju proizvodnju kako bi cene ostale visoke

IEA: Pada udeo OPEC+ na tržištu nafte

SvetU fokusu

15.12.2023 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IEA: Pada udeo OPEC+ na tržištu nafte IEA: Pada udeo OPEC+ na tržištu nafte
Usporavanje rasta potražnje i sve veća proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, otežaće proširenoj grupi proizvođača OPEC+ nastavak održavanja visokih cena tog energenta,... IEA: Pada udeo OPEC+ na tržištu nafte

Usporavanje rasta potražnje i sve veća proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, otežaće proširenoj grupi proizvođača OPEC+ nastavak održavanja visokih cena tog energenta, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Udeo grupe na tržištu nafte ove godine će pasti na 51 odsto, što je najmanje od njenog osnivanja 2016. godine.

Grupa OPEC+, koju predvode Saudijska Arabija i Rusija, ograničava proizvodnju sirove nafte kako bi cene ostale visoke, prenosi Mina,pozivajući se na SEEbiz.

Međutim, cene nafte nedavno su pale zbog hlađenja globalne ekonomije i povećanog pumpanja u zemljama van grupe.

IEA, koja savetuje zemlje potrošače nafte, primetila je da su cene pale oko 25 dolara po barelu od 159 litara od najviših vrednosti u septembru.

Agencija je u svom mesečnom izveštaju o tržištu nafte izdvojila SAD, gde je proizvodnja nafte premašila 20 miliona barela od 159 litara dnevno, dok se prvobitno očekivao pad proizvodnje.

Istovremeno, rekordno pumpanje sirove nafte zabeleženo je u Brazilu i Gvajani, dok je Iran, inače članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), povećao izvoz „crnog zlata“.

„Nastavak rasta proizvodnje i sporiji rast potražnje zakomplikovaće napore ključnih proizvođača da obrane svoj tržišni udeo i održe visoke cene nafte“, rekla je IEA.

Kako su istakli, sve je više dokaza o usporavanju potražnje za naftom.

Potražnja za naftom iznosila je 2,8 miliona barela dnevno u trećem tromesečju i pala je na 1,9 milion barela dnevno u poslednjem tromesečju.

Za ovu godinu se očekuje da će ukupni rast potražnje za naftom biti 2,3 miliona barela dnevno.

Prema agenciji, očekuje se nastavak usporavanja naredne godine, kada se očekuje pad potražnje na 1,1 milion barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...