Raste zabrinutos za globalnu potražnju za gorivom

Cene nafte najniže od juna

Svet

7.12.2023 09:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte najniže od juna Cene nafte najniže od juna
Cene nafte pale su u sredu za oko četiri odsto na najniže vrednosti od juna, jer je zabrinutost u vezi sa globalnom potražnjom za... Cene nafte najniže od juna

Cene nafte pale su u sredu za oko četiri odsto na najniže vrednosti od juna, jer je zabrinutost u vezi sa globalnom potražnjom za gorivom porasla nakon što su američki podaci pokazali veći rast zaliha benzina od očekivanog.

Vrednost fjučersa nafte Brent pala je za 3,8 odsto na 74,30 dolara za berel, dok su fjučersi američke sirove nafte WTI oslabili za 4,1 procenat na 69,38 dolara za barel, prenosi Reuters.

Analitičari navode da je tržište trenutno više fokusirano na potražnju nego na ponudu, a potražnja je oborena zbog velikih zaliha goriva. Zabrinutost zbog ekonomskog stanja Kine i tamošnje buduće potražnje za gorivom takođe je uticala na cene, dan nakon što je agencija Moody’s snizila izglede za kineski rejting sa stabilnih na negativne.

Zalihe benzina u SAD porasle su za 5,4 miliona barela prošle nedelje, saopštila je Uprava za energetske informacije, što je više nego pet puta više u odnosu na rast od milion barela koliko su očekivali analitičari. Fjučersi na benzin u SAD pali su na najniži nivo u poslednje dve godine.

Neočekivani pad u zalihama sirove nafte u SAD malo je doprineo cenama. Zalihe sirove nafte pale su za 4,6 miliona barela, daleko premašivši očekivani pad za 1,4 miliona barela.

Zemlje izvoznice nafte, članice OPEC+, dogovorile su se krajem prošle nedelje o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje za oko 2,2 miliona barela dnevno u prvom kvartalu iduće godine, ali uprkos tome cene su oslabile za skoro 11 odsto od 29. novembra, što je bio dan uoči dogovora OPEC+.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...