Odložen najavljeni sastanak OPEC+

Oštar pad cena nafte

SvetVesti

22.11.2023 16:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Oštar pad cena nafte Oštar pad cena nafte
Cene nafte pale su u sredu nakon što je objavljeno da će sastanak grupe OPEC+, planirana za 26. novembar, biti odložen. Odlaganje je tražila... Oštar pad cena nafte

Cene nafte pale su u sredu nakon što je objavljeno da će sastanak grupe OPEC+, planirana za 26. novembar, biti odložen. Odlaganje je tražila Saudijska Arabija koja je nezadovoljna nivoom proizvodnje ostalih zemalja.

Sastanak bi mogao da bude odložen na neodređeno vreme, naveli su neidentifikovani izvori Bloomberga, jer Saudijci pregovaraju sa drugim proizvođačima nafte o njihovoj produkciji. Rijad pokušava da ubedi druge članice OPEC+ da dodatno smanje proizvodnju.

Cena referentne nafte Brent opala je tokom dana za oko 4,4 odsto na ispod 79 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI pojeftinila za malo veći procenat na 74.21, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Spekuliše se da će Saudijska Arabija kao najveći proizvođač OPEC-a produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno do 2024. godine, imajući u vidu relativno niske cene nafte. Tržište je zapravo očekivalo da će OPEC+ na novembarskom sastanku zapravo doneti odluku o većem smanjenju proizvodnje.

Takođe, tržište je zabrinuto zbog glasina da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle da napuste svoje dobrovoljne rezove na početku iduće godine, kao i da je neizvesno da li će OPEC kao grupa pristati na dodatna smanjenja proizvodnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...