tržište prekomerno snabdeveno

Saudijsko-ruska inicijativa podigla cene nafte

Svet

9.12.2023 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijsko-ruska inicijativa podigla cene nafte Saudijsko-ruska inicijativa podigla cene nafte
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 75,84 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Saudijsko-ruska inicijativa podigla cene nafte

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 75,84 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 71,23 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike da dodatno smanje snabdevanje.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša za 1,46 dolara i iznosila je 75,51 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara višoj ceni od 70,67 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U četvrtak cene su na oba tržišta pale na najniži nivo od kraja juna, signalizirajući procenu brojnih trgovaca da je tržište prekomerno snabdeveno. Na oba tržišta bareli s rokovima isporuke u januaru bili su jeftiniji od onih s dužim rokovima isporuke.

OPEC+ ima teškoće s podupiranjem cena, kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama proizvode rekordne količine barela, a kineski uvoz nafte posustaje, što znači da je ponuda obilna, naveo je u Tamas Varga iz PVM-a, potkrepljujući taj zaključak nižim cenama barela s kratkim rokom isporuke.

Rast cena u petak Varga smatra „pukom korekcijom“.

Cene su porasle nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, dve najveće svetske izvoznice, pozvale su u četvrtak sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o dodatnom smanjenju proizvodnje.

Pre sedam dana grupa je odlučila smanjiti snabdevanje u prvom tromesečju naredne godine za još 2,2 miliona barela dnevno. Kada se isključe bareli koje su Rusija i Saudijska Arabija već uklonile s tržišta biće smanjena za dodatnih 700.000 barela dnevno.

Viktor Katona iz Kplera izračunao je da će se ukupna proizvodnja OPEC+ od decembra do januara smanjiti samo za dodatnih 350.000 barela dnevno, nagađajući da neke članice možda neće poštovati obaveze zbog nejasnih kvota i zavisnosti od prihoda od ugljovodonika.

Nigerija u međuvremenu očekuje prvu pošiljku nafte od milion barela koju će prerađivati rafinerija u Dangoteu. Njen kapacitet prerade iznosi 650.000 barela dnevno i osiguraće toj OPEC-a status neto izvoznika goriva. Do sada Nigerija je potražnju za gorivom podmirivala iz uvoza.

OPEC je odvojeno izvestio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1,7 dolara na 78,31 dolar.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...