Podnosioci zahteva nadoknadiće 51,7 odsto svojih gubitaka

Odlukom SEC-a novac dobijaju svi koji su na gubitku zbog Maskovog tvita

SvetU fokusu

25.8.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Odlukom SEC-a novac dobijaju svi koji su na gubitku zbog Maskovog tvita Odlukom SEC-a novac dobijaju svi koji su na gubitku zbog Maskovog tvita
Investitori  koji su izgubili novac kada je Ilon Mask (Elon Musk) tvitovao o tome da je obezbedio sredstva za preuzimanje svoje kompanije Tesla u... Odlukom SEC-a novac dobijaju svi koji su na gubitku zbog Maskovog tvita

Investitori  koji su izgubili novac kada je Ilon Mask (Elon Musk) tvitovao o tome da je obezbedio sredstva za preuzimanje svoje kompanije Tesla u privatno vlasništvo, mogli bi uskoro da naplate štetu od fonda čija je vrednost 42,3 miliona dolara, koji je osnovan kada je Mask izmirio optužbe za prevaru.

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) saopštila je u podnesku da će 3.350 podnosilaca zahteva učestvovati u isplati, nadoknađujući 51,7 odsto svojih gubitaka. Ostali iznosi će biti zadržani za naknade, poreze i troškove, prenosi Reuters.

„Pošteni fond“ je stvoren u okviru nagodbe koju Mask postigao sa SEC-om, nakon svog tvita iz avgusta 2018. godine da je „osigurao finansiranje“ za otkup Tesle uz premiju. S obzirom na to da to nije bio slučaj, mnogi investitori su izgubili novac tokom nastale nestabilnosti Teslinih akcija.

Fond je prvobitno iznosio 40 miliona dolara, a Mask i Tesla su dali po 20 miliona dolara. Porastao je na 42,3 miliona dolara uz plaćanje kamata.

Američki okružni sudija Luis Liman (Lewis Liman), koji nadgleda slučaj, rekao je da namerava da odobri isplate do 1. septembra ili ubrzo nakon toga, ako se niko ne usprotivi.

Nagodba SEC-a je, takođe, uključivala dekret o saglasnosti prema kojoj je Mask odustao od svoje uloge Teslinog predsednika i pristao da njegove tvitove prvo odobri Teslin advokat.

Mask, kojeg je magazin Forbes identifikovao kao najbogatiju osobu na svetu, kupio je Twitter prošlog oktobra i preimenovao ga u X. On je pokušao da ukine dekret, nazivajući ga „brnjicom“ kada je pitanju njegova sloboda govora, ali je u maju Savezni žalbeni sud na Menhetnu odbio da ga ukine.

Očekuje se da će Mask uložiti žalbu na tu odluku Vrhovnom sudu u SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...