Sindikat postigao dogovor sa kompanijom GM

Okončan štrajk radnika u američkoj auto-industriji

Svet

31.10.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Okončan štrajk radnika u američkoj auto-industriji Okončan štrajk radnika u američkoj auto-industriji
Sindikat (UAW) radnika autoindustrije u SAD postigao je dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa kompanijom General Motors, nakon što su prošle nedelje dogovori postignuti... Okončan štrajk radnika u američkoj auto-industriji

Sindikat (UAW) radnika autoindustrije u SAD postigao je dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa kompanijom General Motors, nakon što su prošle nedelje dogovori postignuti sa fabrikama Ford i Stellantis. Time je posle šest nedelja okončan štrajk zaposlenih u američkoj autoindustriji.

Radnici sve tri kompanije vraćaju se na svoja radna mesta u skladu sa dogovorom, iako o konačnoj saglasnosti o ugovorima još treba da glasa članstvo sindikata UAW. Štrajk je pokrenut 15. septembra i postepeno se proširivao, a u štrajku je učestvovalo 45.000 od 146.000 članova sindikata, prenosi Seebiz.

Detalji dogovora sindikata i kompanije GM trenutno nisu poznati, ali američki mediji javljaju da je isti dogovor postignut sa Fordom i Stellantisom (bivši Fiat – Chrysler). Njime je predviđeno povećanje plata za 25 odsto za vreme trajanja kolektivnog ugovora, kao i usklađivanje plata sa rastom troškova života.

UAW je na početku štrajka tražio povećanje plata za 40 odsto, dok su uprave tri automobilske kompanije nudile manje od 10 odsto. UAW je proglasio pobedu, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ocenio je da je prekid štrajka veoma dobra vest. On je u septembru posetio radnike u štrajku i pružio im podršku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...