Uskoro novo pravilo u SAD o izvozu poluprovodnika

Olakšanje za proizvođače čipova u svetu

SvetU fokusu

31.7.2024 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Olakšanje za proizvođače čipova u svetu Olakšanje za proizvođače čipova u svetu
Američka administracija planira da sledećeg meseca objavi novo pravilo koje će proširiti američka ovlašćenja za zaustavljanje izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika iz nekih stranih... Olakšanje za proizvođače čipova u svetu

Američka administracija planira da sledećeg meseca objavi novo pravilo koje će proširiti američka ovlašćenja za zaustavljanje izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika iz nekih stranih zemalja kineskim proizvođačima čipova, tvrde izvori upoznati sa pravilom.

Istovremeno, isporuke iz savezničkih zemalja koji izvoze ključnu opremu za proizvodnju čipova, uključujući Japan, Holandiju i Južnu Koreju, biće izuzete od ograničavajućeg uticaja novih pravila, naveli su izvori agencije Reuters koji nisu ovlašćeni da govore za medije i želeli su da ostanu anonimni.

Kao rezultat toga, veliki proizvođači opreme za čipove kao što su ASML i Tokyo Electron neće biti pogođeni merama zabrane izvoza u Kinu. Akcije obe kompanije porasle su nakon objave vesti.

Pravilo, koje je proširenje onoga što je poznato kao Pravilo direktnog stranog proizvoda, sprečilo bi mnoge od kineskih fabrika čipova koje se nalaze u centru najsofisticiranijih kineskih napora u proizvodnji poluprovodnika da uvoze iz mnogih zemalja, uključuju Izrael, Tajvan, Singapur i Maleziju.

SAD su nametnule kontrole izvoza čipova i opreme za proizvodnju čipova Kini u 2022. i 2023. godini s ciljem da spreče napredak u superračunarstvu i veštačkoj inteligenciji koji bi mogli koristiti kineskoj vojsci. Novo pravilo, koje je u fazi nacrta, pokazuje da Vašington nastoji da održi pritisak na kinesku rastuću industriju poluprovodnika, ali bez antagoniziranja saveznika.

  • MARA

    2.8.2024 #1 Author

    Čipovi u sve idu, samo da i u ljumude ne stavljaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.