Sektor nekretnina beleži optimističan rast

Oporavak kineske ekonomije u senci rasta nezaposlenosti

Svet

15.3.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Oporavak kineske ekonomije u senci rasta nezaposlenosti Oporavak kineske ekonomije u senci rasta nezaposlenosti
Zvanična kineska statistika izveštava o oporavku potrošnje građana, industrijske proizvodnje i investicija nakon ukidanja restrikcija zbog korona virusa, dok ujedno upozorava na rizike za... Oporavak kineske ekonomije u senci rasta nezaposlenosti

Zvanična kineska statistika izveštava o oporavku potrošnje građana, industrijske proizvodnje i investicija nakon ukidanja restrikcija zbog korona virusa, dok ujedno upozorava na rizike za oporavak privrede jer je nezaposlenost porasla i investicije u nekretnine nastavile da opadaju.

Maloprodaja je porasla za 3,5 odsto u januaru i februaru u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštio je Nacionalni biro za statistiku. Industrijska proizvodnja porasla je za 2,4 odsto, a investicije u osnovna sredstva snažno su skočila, pošto su lokalne samouprave povećale potrošnju na infrastrukturu kako bi podstakle oporavak, prenosi Bloomberg.

Međutim, stopa nezaposlenosti je takođe porasla, što ukazuje na slabost domaće tražnje.

Nove brojke su uglavnom u skladu sa ranijim procenama ekonomista i usledile su nakon što je Peking signalizirao da će obezbediti sličan fiskalni podsticaj privredi kao prošle godine, kladeći se na potrošače da pokrenu oporavak.

Koristi od prelivanja kineskog oporavka na druga tržišta u razvoju biće “mnogo ograničenije“ nego u prethodnim ekonomskim ciklusima, i zavisiće dosta od turizma.

Dvomesečni podaci možda ne odražavaju u potpunosti nedavnu snagu potrošnje, jer uključuje januar kada je Kinu pogodio talas zaraza korona virusom koji je usledio nakon iznenadnog ukidanja vladinih ograničenja protiv virusa Covid-19 prethodnog meseca.

Vrednost prodaje novih stanova u tom periodu porasla je za 3,5 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa padom od 22 odsto u prva dva meseca 2022.

Taj oporavak sa niske osnove je znak da finansijska podrška Pekinga sektoru nekretnina stupa na snagu nakon dubokog pada nekretnina koji traje više od godinu dana. Međutim, investicije u stambene nekretnine pale su za 4,6 odsto, što znači da bolja prodaja još ne vodi do rasta investicija u stambene objekte za koje ekonomisti procenjuju da podstiču do 20 odsto tražnje u kineskoj ekonomiji.

Peking se uzdržao od pružanja gotovinskih stimulacija domaćinstvima, kladeći se da će povećanje broja zaposlenih od strane kompanija povećati plate i potrošnju. Međutim, zvanična stopa nezaposlenosti u gradovima u Kini porasla je na 5,6 odsto sa 5,5 odsto u decembru, a stopa nezaposlenosti mladih skočila je na šestomesečni maksimum od 18,1 odsto.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Blago Kinezima kada im se ekonomija oporavlja. Kada li će nasa

    Odgovori

  • Vale

    10.4.2023 #2 Author

    Nema zime za Kinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...