OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cena američke nafte na šestonedeljnom maksimumu

SvetVesti

15.5.2020 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cena američke nafte na šestonedeljnom maksimumu OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cena američke nafte na šestonedeljnom maksimumu
Cene nafte dodatno su porasle u petak pre podne (CET) čime je nastavljen majski trend rasta posle aprilskog sunovrata kada je prvi put u... OPORAVAK NAFTNOG TRŽIŠTA Cena američke nafte na šestonedeljnom maksimumu

Cene nafte dodatno su porasle u petak pre podne (CET) čime je nastavljen majski trend rasta posle aprilskog sunovrata kada je prvi put u istoriji tržišta vrednost „crnog zlata“ bila negativna. Sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se po ceni 28 dolara za barel, a severnomorskom Brent po ceni 31,63 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“. MarketWatch navodi da je cena američke nafte WTI dostigla maksimalnu vrednost u poslednjih šest nedelja.

U najnovijem izveštaju međunarodne agencije za energiju (IEA) navedeno je da su se cene nafte stabilizovale zbog porasta potražnje i „spektakularnog“ pada ponude. Ponovno pokretanje velikih ekonomija „započinje postepeni, ali krhki oporavak“, navodi se u izveštaju.

Globalna potražnja za naftom opala je za oko 25,2 miliona barela dnevno u aprilu, što predstavlja četvrtinu proizvodnje u periodu neposredno pre sporazumu država OPEC+ o ograničenju produkcije za 9,7 miliona barela dnevno. U maju je pad potražnje smanjen na 21,5 miliona barela dnevno, odnosno potražnja je povećana za 3,7 miliona barela dnevno u odnosu na april.   

Primena sporazuma OPEC+ o ograničenoj proizvodnji počela je 1. maja, a nakon toga Saudijska Arabija je samoinicijativno smanjila proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno. Prema ocenama stručnjaka to bi morale da učine još neke zemlje, jer su smanjena potražnja i prezasićenost skladišta nafte i dalje faktori koji obaraju cenu nafte.

Neočekivani pad zaliha nafte u SAD, kako je Tanjug izvestio u četvrtak, doprineo je nastavku trenda blagog povećanja cene nafte koji se ustalio u maju. Novi slučajevi zaraze korona virusom u Kini i Južnoj Koreji, podgrejali su međutim strahove od drugog talasa širenja zaraze, što je doprinelo neizvesnosti koja nije dobra za oporavak tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...