Najviše su stradala strana preduzeća u zemlji

Oštar pad dobiti u kineskoj privredi u prva dva meseca 2023.

Svet

27.3.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oštar pad dobiti u kineskoj privredi u prva dva meseca 2023. Oštar pad dobiti u kineskoj privredi u prva dva meseca 2023.
Strane firme u Kini su nastavile da beleže lošije rezultate, a njihova zbirna dobit je pala za 35,7 odsto u prva dva meseca ove... Oštar pad dobiti u kineskoj privredi u prva dva meseca 2023.

Strane firme u Kini su nastavile da beleže lošije rezultate, a njihova zbirna dobit je pala za 35,7 odsto u prva dva meseca ove godine u odnosu na isto vreme prethodne godine. Čitav kineski privatni sektor u istom periodu zabeležio je međugodišnji pad od 19,9 odsto, dok je dobit u državnim preduzećima opala za 17,5 procenata.

Pad dobiti je usledio uprkos podacima ranije ovog meseca koji pokazuju da se industrijska proizvodnja oporavila u prva dva meseca ove godine za 2,4 odsto, nakon što su ukinute restrikcije protiv virusa Covid-19 i kako se talas novih infekcija smirivao.

“Kompanije nisu bile u mogućnosti da prebace veće troškove na dalje korisnike kroz dalje povećanje cena proizvoda, jer potražnja tek treba da se oporavi u potpunosti“, rekla je Mišel Lam (Michelle Lam), ekspertkinja za kontinentalnu Kinu u Societe Generale za Bloomberg.

Zvaničnici nisu objavili mesečne podatke o dobiti još od prošlog juna.

“Očekivali smo da će kineska industrijska dobit zabeležiti manji pad u prva dva meseca 2023. u poređenju sa 2022. godinom. Jasno je da ponovno povećanje aktivnosti još uvek nije učinilo mnogo za krajnji rezultat. Biće potrebno više vremena da potražnja i samopouzdanje ojačaju”, rekao je za Bloomberg Economics ekonomista Erik Žu (Eric Zhu).

  • TATJANA

    28.3.2023 #1 Author

    Bice potrebno vremena da stvari dodju opet na svoje mesto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...