Pod znakom pitanja državni cilj da se napravi kvalitetna liga i reprezentacija

Korupcija potresa kineski fudbal

LifestyleSvet

24.3.2023 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Korupcija potresa kineski fudbal Korupcija potresa kineski fudbal
Kineski fudbalski savez pogođen skandalima potresen je novim istragama o korupciji u njegovim organima koji se bave disciplinarnim problemima i regularnošću takmičenja. Ministarstvo sporta... Korupcija potresa kineski fudbal

Kineski fudbalski savez pogođen skandalima potresen je novim istragama o korupciji u njegovim organima koji se bave disciplinarnim problemima i regularnošću takmičenja.

Ministarstvo sporta je u petak saopštilo da su Vang Sjaoping, direktor Disciplinskog komiteta CFA, i Huang Song “osumnjičeni za ozbiljna kršenja“ zakona i discipline – što su uobičajene vladine reči za korupciju, piše Bloomberg.

Huang je bio pod istragom za korupciju vladajuće Komunističke partije, telo za borbu protiv korupcije pri ministarstvu sporta i vlasti u provinciji Hebei.

U saopštenju je u jednoj rečenici rečeno da Vang i Huang sarađuju sa istražiteljima, ali nije dato više detalja o optužbama protiv njih. Kineski tužioci imaju široka ovlašćenja da zadrže osumnjičene na duži rok ako se veruje da su umešani u državne tajne.

Ove vesti su stigle tek mesec dana nakon što je čelnik kineskog nacionalnog fudbalskog tela Čen Ksujuan uhapšen pod optužbom za korupciju.

Čen je bio predsednik Kineskog fudbalskog saveza i potpredsednik njegovog partijskog komiteta.

Kineski predsednik i lider Komunističke partije Si Đinping objavio je plan da Kina postane fudbalska velesila, ali se čini da su sredstva i entuzijazam za to u poslednje vreme sve manji. Si je takođe naglasio borbu protiv korupcije kao karakterističnu politiku, uklanjajući političke rivale u tom procesu i dalje ugrađujući stroge regulative koje regulišu slobodu govora i organizacije civilnog društva van partijske kontrole.

Povrh svega, jedan od najodlikovanijih bivših fudbalera Kine, bivši vezista Evertona Li Tie, zatvoren je u toku istrage o korupciji.

Uprkos uspehu u olimpijskim sportovima kao što su stoni tenis i streljaštvo, Kina se kvalifikovala za samo jedno Svetsko prvenstvo u fudbalu, pre više od dve decenije. Muška reprezentacija trenutno je na 80. mestu FIFA-e, odmah iza zemalja kao što su Uzbekistan, Gruzija i Gabon.

Kineski klubovi iz najviše takmičarske divizije nekada su plaćali velike plate da bi privukli strane talente, ali liga je praktično propala zbog sada napuštene politike nulte tolerancije virusa Covid-19 i dugotrajne ekonomske slabosti. Vrhunski sponzori su bankrotirali, a napori da se bore protiv nameštanja utakmica i drugih oblika varanja u poslednje vreme su dobili malo pažnje.

  • MAJALG

    24.3.2023 #1 Author

    Dzaba toliki napori, novac kada kao nacija nemaju talanat za taj sprot, dzaba i silni milioni koji treniraju isti kada nesto pokusava na silu da se nametne.

    Odgovori

  • ZVE84

    25.3.2023 #2 Author

    Kinezi, a fudbaleri?

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.3.2023 #3 Author

    Svakako da zele da imaju kvalitetnu ligu,ali ocigledno da nemaju igrace…

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    26.3.2023 #4 Author

    Eto sad i kod njih potresa

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #5 Author

    Samo kineski?

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.3.2023 #6 Author

    Da i njih nešto potrese, obično nema sličnih stvari kod njih.

    Odgovori

  • Coka13

    29.3.2023 #7 Author

    Izuzetno čudno da kineze išta potresa.

    Odgovori

  • MALENA

    2.4.2023 #8 Author

    E kad i njih nešto potresa sve smo videli.

    Odgovori

  • Vale

    16.4.2023 #9 Author

    Kada je fudbala u pitanju, tu nema nikakvih iznenadjenja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...