Trenutno niko ne daje višu ponudu od katarskog emira

Ko je šeik Tamim bin Hamad Al Tani, potencijalni kupac FK Manchester United?

BiznisInvesticijeSvet

20.2.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ko je šeik Tamim bin Hamad Al Tani, potencijalni kupac FK Manchester United? Ko je šeik Tamim bin Hamad Al Tani, potencijalni kupac FK Manchester United?
Ne tako davno iz Velike Britanije stigla je vest da američka porodica Glejzer (Glazer) stavlja na prodaju Manchester United. Nedugo zatim, reagovala je katarska... Ko je šeik Tamim bin Hamad Al Tani, potencijalni kupac FK Manchester United?

Ne tako davno iz Velike Britanije stigla je vest da američka porodica Glejzer (Glazer) stavlja na prodaju Manchester United. Nedugo zatim, reagovala je katarska vladajuća porodica i preko predsednika katarske islamske banke Jasima bin Hamada Al Tanija dala ponudu za kupovinu fudbalskog kluba od porodice Glejzer.

Reč je o grupi katarskih investitora, a iza svega stoji i sama država, odnosno emir Tamim bin Hamad Al Tani. Ponuda katarskih investitora „teška“ je nekoliko milijardi funti, prenosi Danas.

U pojedinim britanskim medijima pominje se brojka od osam milijardi funti, od čega će čak šest milijardi otići direktno Glejzerima, dok će ostatak novca biti uložen u sam klub i njegovu infrastrukturu. Iako ima još zainteresovanih za ostrvskog giganta, čini se da niko nije spreman da isprati ponudu katarskog emira.

I sam šeik Tamim Bin Hamad Al Tani je u više navrata isticao da je veliki navijač Manchester United-a, te je to jedan od najvećih razloga za visoku ponudu.

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, rođen je 3. juna 1980. godini u Dohi. Tamim je četvrti sin emira Hamada bin Kalife. Postao je naslednik 2003. godine kada se njegov stariji brat šeik Jasim odrekao prava na presto, a emir je od trenutka kada je njegov otac abdicirao u njegovu korist 2013. godine.

Tamim je učestvovao u naporima da se Katar podigne na međunarodnom planu kroz organizovanje sportskih događaja kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, kao i kupovinu fudbalskog kluba Paris Saint-Germain.

Šeik Tamim promovisao je sport kao deo nastojanja Katara da podigne svoj međunarodni ugled. Predvodio je kandidaturu Dohe za Olimpijske igre 2020. godine. Ta zemlja bila je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine. Procenjuje se da je Katar potrošio oko 200 milijardi dolara na infrastrukturu u pripremi za događaj.

Komisija za ocenjivanje Olimpijskog saveta Azije (OCA) završila je svoju turneju u Dohi u novembru 2020. godine i potvrdila da će grad imati mnogo toga da ponudi za Azijske igre, kao i da su zadovoljni davanjem prioriteta i podrškom Tamima.

Na 39. Generalnoj skupštini OCA, predsednik Ahmed Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah najavio je da će Doha biti domaćin Azijskih igara 2030. godine. Šeik Tamim je na čelu odbora direktora Katarske uprave za investicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...