Planirano rušenje stadiona Rajko Mitić u septembru

Nova „Marakana“ vredna oko 120 miliona evra

Infrastruktura

19.1.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nova „Marakana“ vredna oko 120 miliona evra Nova „Marakana“ vredna oko 120 miliona evra
Čuvena Marakana, koja se od 2014. godine zvanično zove stadion Rajko Mitić će, kada 1. septembra bude napunila 60 godina, najverovatnije biti srušena. Naime,... Nova „Marakana“ vredna oko 120 miliona evra

Čuvena Marakana, koja se od 2014. godine zvanično zove stadion Rajko Mitić će, kada 1. septembra bude napunila 60 godina, najverovatnije biti srušena. Naime, u Crvenoj zvezdi uveliko se sprema izgradnja novog fudbalskog objekta.

Godinama su se se vagali i analizirali brojni projekti, a o najboljem rešenju pričao je generalni direktor Zvezdan Terzić još pre dva meseca, kao gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu, prenose Novosti.

„Voleli bismo novi stadion malo da dislociramo, oko 300 do 400 metara severnije, da se približimo Autokomandi zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju. Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili stadione za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih ulaznica, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni“, izjavio je Terzić.

On je dao primer fudbalskog kluba AEK Atina, koji je klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, a napravio je skok sa 6.000 na 22.000 prodatih ulaznica. Prema njegovim rečima, taj klub samo od karata ima godišnji prihod od 16 miliona evra.

Nova Marakana, sem što će biti spuštena na nižoj lokaciji, imaće i manji kapacitet nego ova.

„Mi planiramo, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju. Stadioni sa atletskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Posle analize sa jednom nemačkom firmom došlo se do drugačijeg rešenja. Oni su nam rekli – nemojte to da radite, nemojte da bacate pare, to nema promil šanse za održivošću. Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sedećih mesta. Projekcija je da će nas koštati između 100 miliona i 120 miliona evra. Ako bismo ga pravili na postojećem zemljištu, morali bismo da srušimo Marakanu“, naglasio je Terzić.

Procenjeno je da bi izgradnja trajala tri do četiri godine, i u tom periodu Crvena Zvezda bi najverovatnije igrala van Beograda.

 • TATJANA

  21.1.2023 #1 Author

  Krajnje je vreme bilo da se renovira

  Odgovori

 • Dragoslav Markovic

  25.1.2023 #2 Author

  Vidite sta znaci kada imate ekonomistu na mestu direktora-ne mora da si clan stranke,ne mora da se „talis“ni sa kim iz vlasti….
  p.s. i kazete da nije bio uspeh otici na SP u Katar.

  Odgovori

  • Neša

   26.1.2023 #3 Author

   Nadam se da si sarkastičan u suprotnom..Dragoslave,Dragoslave….

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...