Država pokriva investitorima 25 i više procenata troškova

Ko ima prava na podsticajna sredstva za proizvodnju audiovizuelnih dela?

Kultura

18.1.2023 17:21 Autor: Julijana Vincan 0

Ko ima prava na podsticajna sredstva za proizvodnju audiovizuelnih dela? Ko ima prava na podsticajna sredstva za proizvodnju audiovizuelnih dela?
Vlada Srbije donela je 12. januara Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, koja se primenjuje od 14. januara. Sredstva se... Ko ima prava na podsticajna sredstva za proizvodnju audiovizuelnih dela?

Vlada Srbije donela je 12. januara Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, koja se primenjuje od 14. januara.

Sredstva se dodeljuju kao bespovratna, putem povraćaja dela kvalifikovanih (prihvatljivih) troškova ostvarenih u Srbiji.

U dokumentu se navodi da se podsticajna sredstva dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova, a izuzetno, pod uslovom da je u pitanju audiovizuelno delo za čiju su proizvodnju u budžetu produkcije namenjena sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od pet miliona evra, podsticajna sredstva pokrivaju 30 procenata kvalifikovanih troškova.

Kao cilj podsticaja navode se podsticanje stvaralaštva u oblasti audiovizuelne proizvodnje, podsticanje kulturnih i privrednih aktivnosti i povećanje zaposlenosti u vezi sa audiovizuelnom proizvodnjom u Srbiji, kao i promocije potencijala Srbije u ovoj delatnosti, odnosno njenih infrastrukturnih, proizvodnih i uslužnih delatnosti.

Ko sve nema prava na podsticaje?

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava u skladu sa ovom uredbom nemaju domaći organi i organizacije, autonomne pokrajine, odnosno organi i službe lokalne vlasti, javna preduzeća, fondovi i direkcije, ustanove i pravna lica osnovana od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno lokalne vlasti, kao i pravna lica koja su u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, korisnici javnih sredstava.

Izuzetno, pravna lica osnovana od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, odnosno pravna lica koja su korisnici javnih sredstava, mogu da ostvare pravo na dodelu podsticaja samo pod uslovom da je audiovizuelno delo finansirano iz sopstvenih prihoda, odnosno da nije finansirano javnim sredstvima.

TV serija McMafia
TV serija McMafia snimana na Novom Beogradu / Foto: SFA

U slučaju da je Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, preko nadležnih organa, i pravno lice koje upravlja i/ili raspolaže javnim sredstvima, dodelila državnu pomoć za proizvodnju audiovizuelnog dela u bilo kom obliku, ukupan iznos dodeljenih sredstava državne pomoći i sredstava podsticaja dodeljenih po osnovu ove uredbe, ne može biti veći od 50 odsto ukupnog iznosa sredstava namenjenih za proizvodnju audiovizuelnog dela u Srbiji.

Podsticajna sredstva koja se dodeljuju za namenski film u iznosu od 20 procenata kvalifikovanih troškova, tako da ukupan iznos odobrenih sredstava koja se dodeljuju u toku tri uzastopne fiskalne godine ne prelazi propisani maksimalni iznos državne pomoći male vrednosti (de minimis državna pomoć).

Uslovi za ostvarivanje prava na dodelu podsticajnih sredstava

Radi ostvarivanja prava na dodelu podsticajnih sredstava investitor treba da, u svrhu proizvodnje audiovizuelnog dela, u budžetu produkcije nameni sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od minimalnih sredstava za konkretan format. Konkretno, to znači:

  • za igrani film i TV film: 300.000 evra;
  • za TV seriju: 150.000 evra po epizodi;
  • za animiranu seriju: 150.000 evra po epizodi;
  • za animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela: 150.000 evra;
  • za namenski film: 150.000 evra;
  • za dokumentarni film i dokumentarni TV program: 50.000 evra.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju:

  1. dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta;
  2. TV serije od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta;
  3. animirane serije od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta;
  4. dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Naglašeno je da pravo na podsticajna sredstva nema investitor nad kojim je pokrenut prethodni stečajni postupak, reorganizacija, stečaj ili likvidacija, u skladu sa propisima kojim se uređuju stečaj i likvidacija.

Vlada obrazuje Komisiju za dodelu podsticaja, koja se sastoji od predsednika Komisije i četiri člana. Mandat Komisije je godinu dana. Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se komisiji preko Filmskog centra Srbije (FCS), na osnovu Javnog poziva i podrazumeva dostavljanje uredbom propisane dokumentacije.

Podnosilac zahteva je dužan da dokaže da je na dan predaje zahteva obezbeđeno najmanje 20 odsto sredstava predviđenih za troškove proizvodnje audiovizuelnog dela u Srbiji.

Zahtev za isplatu podsticajnih sredstava podnosi se komisiji u roku od 45 dana nakon završetka proizvodnje audiovizuelnog dela na teritoriji Srbije.

Napominje se i da špica audiovizuelnog dela za čiju proizvodnju je ostvaren podsticaj u skladu sa ovom uredbom mora da sadrži informaciju da je Republika Srbija finansijski podržala proizvodnju predmetnog audiovizuelnog dela. Ukoliko to nije moguće na takav način, onda mora da bude vidno istaknuta u svim marketinškim aktivnostima vezanim za promociju audiovizuelnog dela.

Stupanjem na snagu ove uredbe prestala je da važi prethodna Uredba o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...