Analitičari ističu da Fed mora značajno da snizi kamatne stope

Oštar pad na berzama širom sveta

BerzaSvet

5.8.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Oštar pad na berzama širom sveta Oštar pad na berzama širom sveta
Berze šrom sveta zabeležile su u ponedeljak strmoglav pad, pri čemu su japanske akcije premašile gubitak od „Crnog ponedeljka“ 1987. godine, jer su strahovi... Oštar pad na berzama širom sveta

Berze šrom sveta zabeležile su u ponedeljak strmoglav pad, pri čemu su japanske akcije premašile gubitak od „Crnog ponedeljka“ 1987. godine, jer su strahovi od recesije u SAD naveli investitore da beže od rizične imovine, dok su se kladili da će smanjenje kamatnih stopa biti potrebno za spasavanje rasta.

Sigurne valute kao što su jen i švajcarski franak ojačale su, jer su se trgovine sa visokim prinosom raspadale, što je izazvalo spekulacije da neki investitori prodaju profitabilne trgovine kako bi dobili novac za pokrivanje gubitaka na drugim mestima. Toliko je prodaja bilo da su prekidi rada aktivirani na berzama širom Azije, prenosi Reuters.

Japanski referentni indeks Nikkei zatvoren je sa padom od 12,40 odsto na 31.458,42 poena, što je njegov najveći jednodnevni pad od oktobra 1987. godine, dok je širi Topix izgubio 12,48 procenata i pao na 2.220,91 poen.

Evropske akcije otvorile su sesiju padom od 1,8 odsto, pri čemu je francuski CAC 40 oslabio za 2,1 odsto, španski IBEX za 2,8 odsto, a britanski FTSE 100 za 1,7 procenata, zbog strahova od globalne recesije nakon slabih podataka u SAD. Prinosi na desetogodišnje američke obveznice dostigli 3,723 odsto, što je najniži nivo od sredine 2023. godine.

Ogroman pad prinosa na trezorske obveznice takođe je zasenio uobičajenu privlačnost američkog dolara kao sigurnog utočišta. Amrička valuta oslabila je za 0,4 odsto u odnosu na korpu drugih glavnih valuta. Švajcarski franak bio je veliki dobitnik zbog bega od rizika, pri čemu se dolar zadržao na šestomesečnom minimumu od 0,8485 franaka.

Zabrinjavajuće slab izveštaj o platama za jul u petak naveo je tržišta da procene 78 odsto šanse da će Federalne rezerve ne samo da će smanjiti kamatne stope u septembru, već da će ih smanjiti za celih 50 baznih poena. Fjučersi impliciraju smanjenje od 122 bazna poena ove godine, i od oko 3,0 procenta do kraja 2025. godine.

„Uvećali smo naše šanse za recesiju u narednih 12 meseci za 10 odsto na 25 procenata“, ocenili su analitičari Goldman Sachsa u belešci, iako su istakli da je opasnost ograničena zbog širokog prostora koji Fed ima za ublažavanje politike. Goldman očekuje smanjenja od 25 baznih poena u septembru, novembru i decembru.

Analitičari JP Morgana bili su još pesimističniji, dajući 50 odsto verovatnoće recesiji u SAD. „Sada kada Fed izgleda da je materijalno zaostao, očekujemo smanjenje od 50 baznih poena na sastanku u septembru, praćeno još jednim smanjenjem od 50 baznih poena u novembru“, naveli su analitičari banke.

Cena Bitcoina srozala se u ponedeljak ispod vrednosti 52.500 dolara u naglom padu koji je doveo do pada vodeće kriptovalute za više od 11,50 odsto sa 58.350 dolara za manje od dva sata. Bitcoin je pao za 5,69 odsto na 58.987 dolara u nedelju. Ranije, najveća i najpoznatija svetska kriptovaluta pala je za 3,98 odsto na 60.050 dolara u subotu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.