OŠTAR PAD RUSKE PRIVREDE OD 9,5 ODSTO Bez posla ostaje 5,5 miliona Rusa

BiznisSvetVesti

22.5.2020 13:45 Autor: Ljiljana Begović 1

OŠTAR PAD RUSKE PRIVREDE OD 9,5 ODSTO Bez posla ostaje 5,5 miliona Rusa OŠTAR PAD RUSKE PRIVREDE OD 9,5 ODSTO Bez posla ostaje 5,5 miliona Rusa
Ruska privreda doživeće pad u drugom tromesečju od 9,5 odsto zbog preduzetih mera radi suzbijanja zaraze korona virusom, objavio je ministar ekonomije Maksim Rešetnikov... OŠTAR PAD RUSKE PRIVREDE OD 9,5 ODSTO Bez posla ostaje 5,5 miliona Rusa

Ruska privreda doživeće pad u drugom tromesečju od 9,5 odsto zbog preduzetih mera radi suzbijanja zaraze korona virusom, objavio je ministar ekonomije Maksim Rešetnikov (Maxim Reshetnikov) predviđajući povratak ekomonije  na nivo pre krize tek 2022. godine.

„Glavni razlog pada BDP u ovoj godini su unutrašnja ograničenja koja su uvedena u privredi kako bi se zaustavila epidemija korona virusa, a najviše će uticati (na aktivnosti) u drugom tromesečju. U trećem tromesečju ruski BDP bi trebalo da padne 6,3 posto te 5,2 posto u poslednja tri meseca ove godine. U celoj 2020. godini BDP bi trebalo da padne pet posto, procenjuju u ministarstvu.

Ruski ministar finansija očekuje da će većina ograničenja biti ukinuta do kraja leta iako će odluka zavisiti od razvoja epidemiološke situacije. „Procene smo bazirali na pretpostavci da će ograničenja definitivno biti ukinuta u avgustu, najkasnije u septembru, ali sve zavisi od epidemiološke situacije“, rekao je Rešetnikov. Kompanije će morati da se pridržavaju novih propisa, poput obaveznog nošenja maski, dodao je ministar.

„U 2021. godini očekujemo blag ekonomski rast od 2,8 posto“ i povratak na nivo pre epidemije u prvoj polovini 2022. godine, rekao je Rešetnikov i naglasio da Vlada treba da donese nov set ekonomskih mera.

Ruska revizorska komora predviđa da će broj nezaposlenih u ovoj godini porasti s 2,5 na osam miliona.

Foto: Pixabay.com

Ruskoj ekonomiji već i pre pandemije naštetile su niske cene nafte, ključnog izvoznog proizvoda. Naftna tržišta pritisnuo je višak u distribuciji i sukob vodećih proizvođača oko njenog  smanjenja, koji je eskalirao u rusko-saudijski cenovni rat.

U vreme pandemije kompanije su dodatno bile pritisnute nalogom predsednika Vladimira Putina da uprkos zaustavljanju poslovanja bude  nastavljeno ispalćivanje plata radnicima. Putin je prošle nedelje ublažio niz mera kako bi smanjio pritisak na privredu, iako je epidemija korona virusa počela da usporava tek proteklih nekoliko dana. Ocenio je taj potez nužnim jer su ograničenja, kako je rekao, „naštetila milionima građana“, piše AFP, prenosi Novac.hr.

Većina mera i dalje je na snazi u mnogim regijama, uključujući i glavni grad Moskvu. Rusija je na drugom mestu u svetu, iza SAD, po broju registrovanih slučajeva korona virusa. Prema poslednjim podacima u ovoj zemlji zaraženo je 326,448 osoba, preminulo je više od 3.250 pacijenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...