Posle najave Izraela da želi da izbegne širi sukob na Bliskom istoku

Pad cena nafte ispod 80 dolara za barel

Svet

30.7.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad cena nafte ispod 80 dolara za barel Pad cena nafte ispod 80 dolara za barel
Cena nafte pala je za skoro dva odsto u ponedeljak nakon što su izraelski zvaničnici izjavili da žele da izbegnu uvlačenje Bliskog istoka u... Pad cena nafte ispod 80 dolara za barel

Cena nafte pala je za skoro dva odsto u ponedeljak nakon što su izraelski zvaničnici izjavili da žele da izbegnu uvlačenje Bliskog istoka u totalni rat u odgovoru na raketni napad na Golansku visoravan tokom vikenda.

Terminske cene za referentnu sirovu naftu Brent su se smanjile na 79,78 dolara po barelu, što je pad od 1,35 dolara ili za 1,7 odsto. Cene američke sirove nafte WTI oslabile su za 1,35 dolara ili 1,8 odsto odsto na 75,81 dolara po barelu, prenosi Reuters. Cene su dodatno pale za oko 0,3 odsto u utorak pre podne, prema podacima portala OilPrice.

Dvojica izraelskih zvaničnika rekli su u ponedeljak da Izrael želi da se osveti libanskoj grupi Hezbolah koju podržava Iran, koju Tel Aviv krivi za subotnji napad u kojem je ubijeno 12 dece i tinejdžera, ali bez izazivanja šireg sukoba.

Izraelski bezbednosni kabinet ovlastio je u nedelju vladu premijera Benjamina Netanjahua da odluči o „načinu i vremenu“ odgovora na napad na sportsko igralište. Izrael je obećao odmazdu u Libanu protiv Hezbolaha, koji je negirao odgovornost za napad. Izraelski avioni su u nedelju pogodili ciljeve na jugu Libana.

Tenzije su izazvale zabrinutost investitora o potencijalnom uticaju na proizvodnju nafte iz najvećeg svetskog regiona za njenu proizvodnju, ali do sada proizvodnja nije bila pogođena. Brent i WTI su izgubile 1,8 i 3,7 procenata vrednosti prošle nedelje zbog pada potražnje iz Kine i nade u sporazum o prekidu vatre u Gazi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.