PAD CENA NAFTE NAKON LETNJEG OPTIMIZMA Potražnja opada, a ponuda raste

SvetVesti

9.9.2020 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

PAD CENA NAFTE NAKON LETNJEG OPTIMIZMA Potražnja opada, a ponuda raste PAD CENA NAFTE NAKON LETNJEG OPTIMIZMA Potražnja opada, a ponuda raste
Cene sirove nafte dostigle su u utorak posle podne i uveče (CET) najniži nivo za poslednja tri meseca, sa padom vrednosti do čak devet... PAD CENA NAFTE NAKON LETNJEG OPTIMIZMA Potražnja opada, a ponuda raste

Cene sirove nafte dostigle su u utorak posle podne i uveče (CET) najniži nivo za poslednja tri meseca, sa padom vrednosti do čak devet odsto u jednom trenutku. Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je na 36,76 dolara za barel, a severnomorske nafte Brent, koja predstavlja svetsku referentnu vrednost na ispod 40 dolara za barel. U sredu pre podne cena nafte Brent ponovo se vratila iznad granice 40 dolara za barel.

Agresivna prodaja na energetskom tržištu pokrenuta je rastućom zabrinutošću zbog nesigurnosti koliko je zapravo sirova nafta potrebna krhkoj svetskoj ekonomiji. Potražnja za mlaznim gorivom ostaje izuzetno slaba, jer mnogi ljudi ne žele da lete tokom pandemije, a niko ne može biti siguran koliko će to potrajati, prenosi CNN.

Potražnja opada, a ponuda raste, dok se ekonomski zakoni preživljavanja krše se na oba kraja tržišta, ukratko su ocenili neki analitičari. Ovaj zaključak se nameće nakon što je Saudijska Arabija, kao faktički lider OPEC, snizila svoju zvaničnu prodajnu cenu nafte u Aziji i SAD. Eksperti navode da nije dobar znak kada se vodeći svetski izvoznik nafte oseća primoranim da smanji cene kako bi privukao kupce i smatraju to znakom upozorenja energetskoj zajednici.

Oporavak potražnje za mlaznim gorivom, benzinom i sirovom naftom jedini je realan način smanjenja postojećih zaliha sirove nafte. Zasićenost zaliha jedan je od glavnih faktora koji stoji na putu cenama nafte. Iako je potražnja za gorivom počela da raste nekoliko meseci unazad, taj trend je u međuvremenu zastao, ostavljajući dilemu šta je pred naftnom industrijom u kratkom i li srednjoročnom periodu, prenosi Oil Price.

Nije realno očekivati da će se potražnja za gorivom potpuno oporaviti sve dok vakcina ne postane široko dostupna. Dok različiti proizvođači rade na pronalasku i testiranju vakcine, previše je optimistično misliti da će svi moći da dobiju vakcinu do kraja godine ili u prvom kvartalu iduće godine.

Jedan od najvažnijih faktora koji određuju potražnju goriva su avionska putovanja, kojih je i dalje za oko polovinu manje u odnosu na isti period prošle godine. Putovanja avionom će se omasoviti nakon masovne primene vakcine, ali ovaj oporavak će trajati do 2022. godine kada bi trebalo da vakcina bude široko dostupna. Do tada bi vazdušna putovanja trebalo da se obnove do nivo 75 odsto u odnosu na vreme pre pandemije, a da bi do 2023. trebalo da dostignu 90 odsto ranijeg nivoa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...