Ovaj metal poznat je kao vesnik ekonomskih dešavanja

Pad cene bakra najavljuje recesiju

Svet

17.10.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad cene bakra najavljuje recesiju Pad cene bakra najavljuje recesiju
Cene bakra su, kao i većina drugih sirovina, rasle u poslednje dve godine, da bi u junu ove godine doživele značajan pad. Bakar je... Pad cene bakra najavljuje recesiju

Cene bakra su, kao i većina drugih sirovina, rasle u poslednje dve godine, da bi u junu ove godine doživele značajan pad.

Bakar je na finansijskim tržištima poznat vesnik ekonomskih ciklusa. Kada njegova cena poraste, predviđa se rast globalne ekonomije. Kada cene padnu, to može biti najava recesije. Inače, slično kao i bakar, u junu ove godine pale su i cene ostalih sirovina. U svakom slučaju, od tada se govori da će zbog sve restriktivnije monetarne politike centralnih banaka rast svetske privrede usporiti, piše Seebiz.

Cena sirovina takođe zavise od ponude i od potražnje. Daleko najveći potrošač bakra je Kina. Bakar se koristi u različite svrhe, ali uglavnom kao provodnik električne energije. Dakle, to je osnovni materijal od kojeg se prave kablovi za prenos električne energije, a sadrže ga svi električni uređaji.

Hladi se i kineska privreda, a problemi su uglavnom u sektoru nekretnina, gde je prodaja novih stanova znatno usporila zbog prezaduženosti građevinskih preduzeća, a veliki potrošač bakra je i građevinska industrija. Međutim, to ne znači da se očekuje smanjena potražnja za bakrom.

Budući da je bakar dobar dobar provodnik električne energije (bolji provodnici su samo plemeniti metali čija je cena mnogo veća), od njega se prave prenosne mreže za električnu energiju. Prelazak na obnovljive izvore električne energije predviđa izgradnju solarnih i vetroelektrana. Takve elektrane se obično nalaze u udaljenijim područjima gde ne postoji mreža za prenos proizvedene energije.

Zbog toga će postojeće mreže morati da se nadograde i modernizuju, a za to će biti potrebne velike količine bakra. Čak bi i automobili mogli biti električni u budućnosti. Međutim, električni automobili imaju mnogo više žica u sebi nego automobili na fosilna goriva, tako da će to takođe povećati potražnju za bakrom. U prilog sve većoj potražnji govori i trend digitalizacije. Kompjutere, kao i druge električne uređaje, teško je zamisliti bez bakarnih žica.

Najveći proizvođač bakra je Čile. Sadašnje cene ne podstiču ulaganja u otvaranje novih rudnika, što bi moglo da znači da ćemo za nekoliko godina imati nestašicu bakra na tržištu, što će značajno podići cene ovog metala. Investiciona banka Goldman Sachs predviđa da će se cene bakra skoro udvostručiti do 2025. godine. Naravno, ovo je pod pretpostavkom da se kapacitet proizvodnje bakra povećava sporije od potražnje.

Moguće je da cene neće tako brzo rasti ako se osigura reciklaža bakra, što bi doprinelo smanjenju otpada, manjoj potrošnji energije za proizvodnju bakra, a negativan uticaj rudnika na lokalnu životnu sredinu bio bi manji, jer obrada metala nije baš ekološki prihvatljiva. U suprotnom, potrošnju bakra će smanjiti tržište sa visokim cenama ovog metala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...