Očekuje se talas potraživanja obeštećenja

Pad globalnog IT sistema može da izazove katastrofu za osiguravače

SvetU fokusu

23.7.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad globalnog IT sistema može da izazove katastrofu za osiguravače Pad globalnog IT sistema može da izazove katastrofu za osiguravače
Osiguravači mogu očekivati talas potraživanja obeštećenja nakon što je krah IT sistema pod uticajem ažuriranja programa za zaštitu od sajber napada poremetio rad bolnica,... Pad globalnog IT sistema može da izazove katastrofu za osiguravače

Osiguravači mogu očekivati talas potraživanja obeštećenja nakon što je krah IT sistema pod uticajem ažuriranja programa za zaštitu od sajber napada poremetio rad bolnica, zaustavio vazdušni saobraćaj i poremetio poslovanje banaka, upozoravaju stručnjaci.

Američka kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike poslala je upozorenje klijentima da njen program „Falcon Sensor“ „ruši“ programe Windows, što se manifestovalo „plavim ekranom smrti“ na računarima. U upozorenju, kompanija je objasnila kako korisnici mogu da reše problem „peške“, piše Seebiz.

Microsoft operativni sistem ugrađen je u IT sisteme širom sveta, pa je njegov pad zbog ažuriranja programa CrowdStrike poremetio rad bolnica, zaustavio vazdušni saobraćaj i emitovanje televizijskih programa i poremetio poslovanje banaka.

„Osiguravači se pripremaju za stotine, ako ne i hiljade potraživanja od pogođenih organizacija“, rekao je sajber partner kompanije McGill and Partners Rajan Grifin (Ryan Griffin).

Programer
Foto: Pixabay.com

Međutim, neće sve kompanije dobiti nadoknadu za izgubljeno vreme i novac.

“Standardna polisa za slučaj prekida poslovanja u okviru redovnog programa komercijalnog osiguranja ne pokriva gubitke uzrokovane nestankom sistema”, rekao je Markos Alvarez (Marcos Alvarez), šef osiguranja u rejting agenciji DBRS Morningstar. Verovatno ih ne pokriva svaka polisa sajber osiguranja, koju kompanije kupuju zasebno.

„Neke polise sajber osiguranja isključuju incidente koji nisu rezultat namere da se nanese šteta“, objašnjava izvršni direktor platforme za osiguranje sajber rizika Nir Peri (Nir Perry).

U takvim slučajevima ekonomska šteta može da se meri desetinama milijardi dolara, naglašava Peri, napominjući da bi događaj krajem prošle nedelje mogao da izazove ‘katastrofu osiguranja’.

Incident bi takođe mogao da podstakne sudski postupak protiv kompanija CrowdStrike i Microsoft.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.